“Україна: історія Конституції”: Томенко презентував свою книгу

1 Лютого 2016 13:15

12508906_952226654846481_7664018737616113042_n-225x300-225x300Навчальний посібник для шкіл і вишів “Україна: історія Конституції” презентував у Черкаському інституті банківської справи кандидат історичних наук, доктор політичних наук, народний депутат Микола Томенко.

Під час презентації Томенко наголосив на трагічному парадоксі сучасної України.

“Він полягає в тому, – сказав Томенко, – що нинішній уряд, та й влада загалом, позиціонуючи себе як словесних українських патріотів, натомість на практиці проводить реальну антиукраїнську гуманітарну діяльність. Про це свідчать і вже другий після зміни влади Держбюджет, і абсолютно неадекватні рішення, як-от: вивести з переліку обов’язкових презметів у вишах історію України, українську мову і історію української культури”.

“Отож, нам необхідно об’єднати сьогодні викладачів вишів, загалом – українську еліту, у боротьбі за практичну реалізацію доктрини “українського світу”, а не лише її словесної підтримки у зверненнях до народу”.

Видання “Україна: історія Конституції” має науково-популярний характер. У книзі автор дослідив усі наявні проекти конституцій, щоб продемонструвати цілісну картину зародження та розвитку традицій українського конституціоналізму від найдавніших часів до сьогодення.

Тут, зокрема, можна знайти інформацію про Конституцію Пилипа Орлика, “світоглядну конституцію” Миколи Костомарова, “вільну спілку” Михайла Драгоманова, конституційну концепцію Михайла Грушевського, Закон про тимчасовий державний устрій Павла Скоропадського, основний закон “Самостійної України” Миколи Міхновського, конституційний проект Симона Петлюри та багато іншого.

Посібник “Україна: історія Конституції” та інше видання фонду “Рідна країна”, “Український щорічник-2016”, Томенко передав для бібліотек і вищих навчальних закладів Черкас.