Використання більше одного гаджету – небезпечне, – вчені

19 Лютого 2016 15:05

gОдночасне використання смартфонів, ноутбуків, планшетів та інших гаджетів змінює структуру мозку, з’ясували вчені Університету Сассекса. У тих, хто зловживає багатозадачністю, знижується щільність сірої речовини в передній поясній корі (ППК) – області, що відповідає за когнітивні (пізнавальні) функції і контроль над емоціями. Нове дослідження представлено в журналі PLoS ONE, а коротко про нього повідомляється в прес-релізі університету.

Обстеження за допомогою магнітної томографії 75 дорослих людей показало, що ті з них, хто має звичку одночасно користуватися кількома «медійними» пристроями (у їх число увійшли не тільки комп’ютери та смартфони, але і телевізори, а також паперові ЗМІ), мають менш щільну сіру речовину в ППК. Статистику по звичках респондентів отримали в ході попереднього анкетного опитування. Нове дослідження узгоджується з іншими даними нейрофізіології.
Медійну багатозадачність раніше вже пов’язували зі слабкою увагою і емоційними проблемами, такими, як депресія, а також підвищена тривожність.
«Конкретні механізми зв’язку залишаються неясними. Або люди із зменшеною передньою поясною корою, що слабо контролюють свої емоції і пізнавальні процеси, змушені робити кілька справ одночасно, або ж тривалий досвід багатозадачності призводить до структурних змін мозку. Щоб зрозуміти напрямок даного причиново-наслідкового зв’язку, потрібно довготерміновее дослідження», – заявив один з авторів роботи нейрофізіолог Кепкі Лог.
Втім, структура мозку змінюється під впливом різного досвіду, не обов’язково негативного. В інших дослідженнях було встановлено, що щільність сірої речовини трансформувалася, наприклад, у таксистів, які вивчили карту Лондона, і у фокусників-початківців.

Джерело: expres.ua