До Дніпропетровська з полону повернулися бійці АТО

24 Лютого 2016 12:11

14563065848455До Дніпропетровська сьогодні повернулися Олександр Макуха і Вадим Кирпиченко, яких звільнили з тривалого полону.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Олександр Макуха – старший солдат 40 батальйону. Пробув у полоні рік і 11 днів. Потрапив туди ще з трьома побратимами. Разом вони поверталися з завдання і виявилися в пастці.

«Нас брали з боєм, ми не здавалися. Тримали в колишній будівлі СБУ в Донецьку. Чи не били, але тиснули морально. Погрожували, що доберуться до рідних. Найважчим було просто чекати. Але я знав, що за мене борються і обов’язково звільнять », – сказав Олександр.

«Про те, що Олександр у полоні, ми дізналися з російських новин. Знали, що живий, але зв’язку не було. Три місяці ми зовсім не чули його голосу. Звільненням брата займалися всі близькі, волонтери, офіцерський корпус. Чекали щохвилини », – розповіла сестра бійця Анна.

Солдат Вадим Кирпиченко з 53 окремої механізованої бригади пробув в полоні 195 днів.

«Новина про те, що сина взяли в полон по телефону повідомили його друзі. Здається, в той момент я на весь світ кричала «Допоможіть», була в розпачі. Вперше він подзвонив через три дні, а потім більше 50 діб не виходив на зв’язок», – сказала його мати Надія Кирпиченко.

Сам Вадим каже: «Повертався на базу зі штабу. Бензин закінчився, поки возився, під’їхала машина. Це були сепаратисти. Вони взяли мене в полон. Тримали одного в якомусь підвалі, вікон не було. На вулицю виводили рідко, і то вночі. Що мене звільнять – сподівався, але не очікував. Просто одного разу в кімнату зайшли і сказали «Збирайся. Але ми тебе не обмінюємо, а просто даруємо ».

Тепер Олександра Макуху і Вадима Кирпиченко обстежують в обласній лікарні ім. Мечникова, при необхідності пролікують, зазначила радник голови ОДА Тетяна Губа.

Всього в ході обміну полоненими вдалося звільнити 4 українських солдатів.