Учені знайшли підземну рослину, що паразитує на грибах

24 Лютого 2016 12:45

141014Вчені з Університету Кобе в вічнозелених лісах заповідного острова Якусіма виявили раніше невідому квітку. Виявлений вид веде паразитичний спосіб життя, висмоктуючи живильні речовини з підземних грибниць, і показується над землею тільки для цвітіння. Інформація про знахідку вчених була поширена виданням New Scientist.

Стебло рослини, що отримав назву Sciaphila yakushimensis, досягає 3-6 сантиметрів в довжину і не показується на поверхні, показуючи лише дрібні пурпурні квітки, кількість яких досягає 9-15. До фотосинтезу рослина не здатна і годиться лише на органічні речовини, які поглинає з мікрозим.

Як заявляють учені, подібне явище досить рідкісне, оскільки зазвичай гриби і рослини живуть у симбіозі, обмінюючись органічними речовинами, які синтезувала рослина, на воду і мінерали, які гриби всмоктують з грунту з більшою ефективністю.

За словами одного з авторів знахідки Кенджи Суетсугу “Мікогетеротрофи – вкрай рідкісний випадок, вони не здатні вижити, якщо над ними не буде квітучого лісу, життя якого підтримує розвинена грибна мережа в грунті”. Така стратегія вигідна з точки зору виживання, оскільки високі рослини практично повністю блокують доступ до сонячного світла, а підземний спосіб життя допомагає уникнути нападу травоїдних тварин і комах.

Джерело: zn.ua