Прогноз Глави НКРЕКП: газ для населення з квітня може подорожчати на 53%

1 Березня 2016 14:01

 

Глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, (НКРЕКП) Дмитро Вовк прогнозує збільшення тарифу на “соціальний газ” для населення на 1900 грн – до 5500 грн за 1 тис. Куб. м (з урахуванням ПДВ) з 1 квітня. Про це він заявив сьогодні в ході “Українського енергетичного форуму”, організованого Інститутом Адама Сміта, передає РБК-Україна.

“Згідно з підписаним торік меморандумом з МВФ потрібно переглянути ціну до 1 квітня. Досягти 75% імпортного паритету для населення і теплокомуненерго … з 1 квітня, я думаю, що верхня ціна незначно впаде – відсотків до 10, а нижня (” соціальна “) – виросте до 5500 грн (з ПДВ)”, – сказав Вовк.
Глава НКРЕКУ зазначив, що відповідно до закону про ринок газу, рішення про підвищення ціни “соціального газу” для населення, а також ціни газу для теплокомуненерго буде приймати Кабмін.

Разом з цим, за оцінкою глави НКРЕКУ, після підвищення вартості газу для ТКЕ, тарифи на центральне опалення для населення можуть зрости приблизно на 80% і будуть діяти з наступного опалювального сезону.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення в Україні з 1 березня 2016 підвищуються на 25% – до 57 копійок за кВт / год.

Íàöèîíàëüíàÿ êîìèññèÿ ýëåêòðîýíåðãåòèêè îáÿçàëà ýíåðãîãåíåðèðóþùèå êîìïàíèè ðàçúÿñíèòü íàñåëåíèþ ïîðÿäîê ðàñ÷åòà ñòîèìîñòè ïîòðåáëåííîé ýëåêòðîýíåðãèè â ñâÿçè ñ ââåäåííûìè ñ 1 ôåâðàëÿ äâóõáëî÷íûìè òàðèôàìè íà ýëåêòðîýíåðãèþ. Ñîîòâåòñòâóþùåå ðåøåíèå êîìèññèÿ ïðèíÿëà íà çàñåäàíèè. Ðåãóëÿòîð ðåøèë íàïðàâèòü îáëýíåðãî ñîîòâåòñòâóþùèå ïèñüìà â ñâÿçè ñ ìíîãî÷èñëåííûìè îáðàùåíèÿìè áûòîâûõ ïîòðåáèòåëåé, â êîòîðûõ îíè ïðîñÿò êîìèññèþ âíåñòè ÿñíîñòü â ýòîò âîïðîñ. ÍÊÐÝ îáÿçàëà êîìïàíèè ðàçúÿñíèòü ïðèìåíåíèå äâóõáëî÷íûõ òàðèôîâ ñ ïðèìåðàìè ðàñ÷åòîâ ñòîèìîñòè ïîòðåáëåííîé ýëåêòðîýíåðãèè äëÿ ðàçíûõ êàòåãîðèé íàñåëåíèÿ. Êðîìå òîãî, êîìèññèÿ ðàñïîðÿäèëàñü â äâóõíåäåëüíûé ñðîê ïðåäîñòàâèòü âñåì îáëýíåðãî â ÍÊÐÝ êîïèè áëàíêîâ ïëàòåæåê çà ýëåêòðîýíåðãèþ, êîòîðûå áóäóò èñïîëüçîâàòüñÿ äëÿ ðàñ÷åòîâ ïî íîâûì òàðèôàì. Ïî èíôîðìàöèè êîìèññèè, ðÿä îáëýíåðãî åùå íå ïðèâåëè ñâîè áëàíêè â ñîîòâåòñòâèå ñ íîâûì ïîðÿäêîì ðàñ÷åòà òàðèôîâ. "ß ïîëó÷èë îò "Êèåâýíåðãî" íîâóþ àáîíåíòñêóþ êíèæêó ñòàðîãî îáðàçöà", - ïðèâåë ïðèìåð ÷ëåí ÍÊÐÝ Âàëåðèé Êàëü÷åíêî. Ãëàâà ÍÊÐÝ Ñåðãåé Òèòåíêî íàïîìíèë, ÷òî ðàçúÿñíåíèå ïîðÿäêà îïëàòû çà ýëåêòðîýíåðãèþ ñîäåðæèòñÿ íà ñàéòå êîìèññèè http://www.nerc.gov.ua/. Êàê ñîîáùàëî àãåíòñòâî, â ÿíâàðå ÍÊÐÝ ïîâûñèëà òàðèôû äëÿ íàñåëåíèÿ, êîòîðîå åæåìåñÿ÷íî ïîòðåáëÿåò áîëåå 150 êÂò-÷àñ ýëåêòðîýíåðãèè (áåç ýëåêòðîïëèò è/èëè ýëåêòðîîòîïëåíèÿ), à òàêæå áîëåå 250 êÂò-÷àñ (ñ ýëåêòðîïëèòàìè è/èëè ýëåêòðîîòîïëåíèåì) íà 30% ñ 1 ôåâðàëÿ. Ïðèìåíåíèå íîâûõ òàðèôîâ áóäåò îñóùåñòâëÿòüñÿ òîëüêî äëÿ òåõ îáúåìîâ ýëåêòðîýíåðãèè, êîòîðûå áûëè ïîòðåáëåíû ñâåðõ óñòàíîâëåííûõ ïðåäåëüíûõ óðîâíåé (òî åñòü íà ïîòðåáëåííóþ ñâåðõ 150 è 250 êÂò-÷àñ ñîîòâåòñòâåííî).

Джерело: rbc.ua