Вчені збираються пробурити кратер від астероїда, що погубив динозаврів

4 Березня 2016 17:08

rrrnnnВчені мають намір пробурити кратер, що утворився від удару астероїда, який, на думку багатьох палеонтологів, знищив динозаврів наприкінці мезозойської ери.

Про це з посиланням на матеріал Science News повідомляє Lenta.

На думку дослідників, проби породи, які отримають з середини Чиксулубського кратера, повинні розповісти про відновлення життя на Землі після катаклізму.

В кінці березня судно з буровим обладнанням вийде з мексиканського порту Прогресо, після чого зупиниться на відстані 30 кілометрів від берега півострову Юкатан, трансформувавшись в нерухому платформу.

До 1 квітня вчені збираються почати буріння і швидко пройти крізь 500 метрів вапнякових наносів, що відклалися на дні моря після падіння астероїда.

Далі вчені два місяці будуть обробляти шар товщиною приблизно з кілометр, описуючи відмінності в типі порід, збираючи скам’янілості і зразки ДНК.

Як зазначається, вартість проекту становить приблизно $10 млн.

Інтерес до Чиксулубу у світовій науці вперше прокинувся в 1980-х роках, коли нобелівський лауреат Луїс Алварес звернув увагу на тонкий шар іридію (матеріалу іноземного походження), присутній в породах кінця мезозою по всьому світу.

Саме це дозволило вченим припустити, що вимирання динозаврів пов’язане з цією подією.

При цьому єдиним відповідним небесним тілом, що впало на Землю в цей період, був Чиксулубський астероїд.

Місцезнаходження і діаметр кратера визначили тільки на початку 1990-х, а перша повномасштабна експедиція відправляється тільки зараз.

Джерело: nv.ua