Генпрокуратура повинна понести відповідальність за так звані справи про зняття депутатської недоторканності

21 Березня 2016 14:28

gpu-300x200На цьому наголосив народний депутат Микола Томенко, виступаючи у Верховній Раді при обговоренні законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини) (№3196).

Микола Томенко ще раз закликав парламентарів розглянути питання про відставку Генерального прокурора Віктора Шокіна, який написав відповідну заяву, згідно з інформацією прес-служби Президента, вже більше місяця тому.

Також М. Томенко звернув увагу на необхідність відповідальності Генеральної прокуратури в історії з притягненням до відповідальності народних депутатів С. Мельничука та І. Мосійчука, яких ГПУ звинувачувала у серйозних злочинах і просила дозволу у парламенту зняти з них депутатську недоторканність та дати згоду на затримання й арешт.

«Обидва депутати зараз в сесійній залі, і тепер мова йде про те, що, як мінімум, в одній справі вже є виправдувальний вирок. Тоді виникає запитання: хто понесе відповідальність за обман українського народу, введення в оману народних депутатів та, відповідно, неправомірні дії по відношенню до цих двох депутатів?», – зауважив М. Томенко.

На його думку, очевидно, треба, щоб тепер відкрили справи і проти тих працівників Генпрокуратури, які вели слідство і дали неправдиві свідчення у ВР. «В іншому випадку ця історія може далеко зайти: у будь-який момент можна буде безпідставно звинуватити будь-якого депутата і отримати згоду на його арешт. Якщо подібне «слідство» відбувається стосовно народних депутатів, то лише можна собі уявити, який рівень «відповідальності та професійності» стосовно не депутатів, а звичайних громадян України, – зазначив М. Томенко.

Тому, на його переконання, не прийняття чергових законів, а справжня реформа правоохоронних органів та судової системи може забезпечити відповідальність і безповоротність у діях цих структур.

Джерело: tomenko.ua