Чи знають досконало у Кабміні про те, що відбувається зараз у «КБ «Південне»?

6 Квітня 2016 16:11

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

В КБ «Південне» відбулося виїзне засідання трьох постійних Комісій Дніпропетровської обласної ради: постійної комісії з питань будівництва, транспорту, зв’язку та благоустрою, постійної комісії з питань підприємництва, переробної промисловості, торговельного та побутового обслуговування та постійної комісії з питань забезпечення правоохоронної діяльності.
Як розповів депутат Дніпропетровської обласної ради, член постійної комісії обласної ради з питань забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Хорішко, депутати вивчали ситуацію, яка склалася у останні місяці на підприємстві з світовим ім’ям.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

КБ «Південне» створено 10 квітня 1954 року. Зараз в КБ працює 5300 чоловік. Середній вік співробітників – 46 років, біля 2 тисяч працівників – молодь до 35 років. Середня заробітна плата – 9000 гривень. Жодного разу на підприємстві не було конфлікту трудового колективу з керівництвом.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

З 2010 по 2015 підприємство залучило 7,134 млрд грн іноземних інвестицій.
Об’єм виконаних робіт за 2015 рік – більше, ніж 15 млрд. грн, об’єм реалізації – більше 1 млрд грн. Відрахування в бюджет становлять 450 млн. грн. при бюджетних асигнуваннях лише в 15 млн. грн.
Серед об’єктів соціальної сфери підприємства – дитячий оздоровчій табір “Зоряний” на 320 місць в зміну (сел. Кіровське, Дніпропетровщина), пансіонат “Лісовий” ( Дніпропетровщина), пансіонат “Сокіл” на Азовському морі. Підприємство будує для своїх працівників житло під ключ за ціною 6250 грн/кв.м (ціна 2014 року) і продає працівникам в кредит на 20 років.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

ДП «КБ «Південне», на відміну від інших підприємств космічної галузі України, вже впродовж багатьох років провадить успішну діяльність, має стабільний рівень фінансових надходжень з міжнародного ринку, найвищу по всім галузям промисловості середню заробітну платню, що складає на сьогодні 9000 грн., належним чином виконує всі зобов’язання перед державним бюджетом (лише за 2015 рік сплачено 450 млн. грн.), підтримує високий рівень соціального забезпечення працівників.
Зовнішньоекономічні контракти ДП «КБ «Південне» в умовах складної економічної ситуації в країні є головним джерелом надходжень не лише для забезпечення своєї діяльності, а й для 120 підприємств української кооперації та організацій НАН України, ДК «Укроборонпром», МОУ, МОНУ та інших, які у 2015 році завдяки ДП «КБ «Південне» було профінансовано на суму близько 1,1 млрд. грн. Це, в кінцевому рахунку, дає можливість оплачувати працю понад 20 тисячам працівників кооперації.
Надходження в рамках іноземних контрактів, що укладалися, в першу чергу, завдяки управлінським та особистим якостям Генерального конструктора – Генерального директора О.В. Дегтярьова, дозволили
ДП «КБ «Південне» також розгорнути перспективні розробки ракетно-космічної техніки та новітнього озброєння, які, разом з кооперацією українських підприємств, зможуть забезпечити міцні позиції України на міжнародному космічному ринку в майбутньому та потреби національної безпеки.
Завдяки зусиллям та фінансуванню з боку ДП «КБ «Південне», за останні місяці вдалося погасити заборгованість за заробітною платою, що склалася на головному виробничому підприємстві галузі «Південмаші», на суму близько 170 млн. грн.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

На фоні цього, протягом вже декількох місяців Голова Державного космічного агентства (ДКА) України Любомир Сабадош, який працює на цій посаді всього півроку, як вважають у колективі, проводить деструктивні дії стосовно ДП «КБ «Південне» та його керівника, що може призвести до катастрофічних наслідків як для підприємства, так і для всієї галузі в цілому.
Державне космічне агентство України Любомир Сабадош очолив у вересні 2015 року. А вже 12 лютого 2016 року Державне космічне агентство видало наказ, згідно якого академіка Олександра Дегтярьова звільнено з посади генерального конструктора – генерального директора «КБ «Південне».
Потай від колективу змінений Статут підприємства і тепер об’єкти соцсфери можуть бути відчужені без узгодження з колективом. Також ліквідовано посаду генерального конструктора – генерального директора (на підприємстві ця посада об’єднана).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Конфлікт в КБ вже вийшов на міжнародний рівень, під загрозою зриву – контракти з Америкою, Китаєм, Південною Кореєю. Представники іноземних партнерів КБ вже звернулися до Президента України Петра Порошенка з проханням пояснити ситуацію в КБ “Південне”. Президент поки не висловив свою позицію.
На підприємстві склали солідний список інстанцій, до яких звернулися за минулий тиждень. Жодної відповіді в КБ не отримали.
Основна вимога і велике прохання колективу конструкторського бюро – скасування указу про звільнення академіка Олександра Дегтярьова і відновлення його на посаді.
Всього за один день тут зібрали 4 тисячі підписів на підтримку Олександра Дегтярьова.
– Дивує, – говорить Володимир Хорішко, – чому досі на ситуацію, що склалася, не реагує влада. Чи знають досконало у Кабміні про те, що відбувається зараз у «КБ «Південне»? Ми, як депутати обласної ради, звичайно, будемо держати це питання на контролі. Але, не в наших повноваженнях впливати на діяльність цього підприємства. Тому, і ми, і колектив КБ, чекаємо на відповідну реакцію людей, які, згідно зі своїми посадовими обов’язками, повинні відповідати за те, що зараз там відбувається. Необхідно пояснити людям, чим аргументовані такі кадрові зміни, чому таємно змінили Статут. Разом з юристом Андрієм Прокопенко ми теж будемо шукати відповіді на ці та багато інших питань.
Члени трьох постійних депутатських комісій, які були присутні на зустрічі, та трудовий колектив Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» підписали спільне звернення до Дніпропетровської обласної ради Гліба Пригунова.
«Замість підтримки успішного підприємства – говориться у зверненні, – ДКА України всіма можливими шляхами ускладнює та гальмує зовнішньоекономічну діяльність ДП «КБ «Південне», вводить безстрокові обмеження на закордонні відрядження, безпідставно відмовляє в наданні дозволів на проведення переговорів та підписання контрактів із закордонними партнерами та багато іншого. Більш того, на початку цього року ДКА України безпідставно змінило Статут ДП «КБ «Південне» та звільнило Генерального конструктора – Генерального директора Олександра Дегтярьова.
Такі дії керівництва ДКА України стосовно ДП «КБ «Південне» можуть призвести до повного занепаду стабільно функціонуючого головного підприємства ракетно-космічної галузі й більшості підприємств, які сьогодні фінансує ДП «КБ «Південне». Своїми діями ДКА України завдає непоправної шкоди іміджу України на міжнародній арені, ставить під загрозу виконання міжнародних космічних проектів та проектів зі створення провідних зразків озброєння, що повністю суперечить національним інтересам України. На жаль, інші підприємства, що дійсно потребують допомоги та державної підтримки, залишаються поза увагою ДКА України.
На ситуацію, що склалася, вже вкрай негативно відреагували ряд депутатів Верховної Ради та місцевих рад, Президент НАН України, провідні вчені, колективи підприємств кооперації, керівництво компаній інозамовників та космічних агенств, засоби масової інформації.
Враховуючи вищезгадане, звертаємося до Вас, шановні депутати Дніпропетровської обласної ради, з проханням зробити все можливе для зупинення деструктивних дій ДКА України щодо ДП «КБ «Південне» та відновлення Дегтярьова Олександра Вікторовича на посаді керівника.»

Віра Касьянова.