У травні почнуть розносити повістки

18 Квітня 2016 12:23

1CBBBB3_1Кілька тижнів тому президент Петро Порошенко підписав указ №122 / 2016 “Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу в 2016 році”. У документі говориться, що в цьому році молодих українців буде двічі закликати на строкову службу в армію. Так, вже 5 травня в Україні почнуть розносити повістки в військкомати. Заклик триватиме до 30 червня. Наступний заклик відбудеться вже в жовтні-листопаді цього року.

Також Рада змінила правила призову на службу в армію. Так, з лютого цього року президент своїм указом може сам визначати терміни призову на строкову службу. Як говориться в пояснювальній записці до документа, це дозволить “адекватно реагувати на військово-політичні виклики”.

Терміни проведення призову повинні публікуватися в ЗМІ не пізніше, ніж за місяць до закінчення року, що передує року призову громадян України на строкову військову службу і не пізніше, ніж за місяць до початку проведення призову.

Скільки українців закликатимуть на строкову службу – на даний момент невідомо. Як відзначають в Генеральному штабі ЗСУ, розрахунки все ще тривають.

Нагадаємо, в минулому році в Україні двічі перевірили призов на строкову службу. Так, весняний призов 2015-му тривав до 31 травня року. Осінній призов мав розпочатися з 1 жовтня, проте його перенесли на місяць – заклик розпочався 1 листопада і тривав до 31 грудня. Всього за планом закликали 11 тисяч українців.
“Скасування призову точно не буде. І 20-річні юнаки повинні добре навчитися військовій справі”, – заявив Порошенко в січні цього року.

За законодавством на службу призиваються юнаки віком від 20 до 27 років. Ті, кому виповнилося 18-19 років, також можуть піти служити в армію, але на добровільній основі. Уже зараз ВСУ активно проводять приписну компанію в військкоматах. Солдати служать в армії 18 місяців, молоді люди з вищою освітою – 12 місяців.

До кінця 2017 в Україні планується переглянути термін проходження строкової військової служби та призовного віку.

Хто має право на відстрочення від служби:
Тим, хто містити непрацездатну матір або батька або іншого родича.
Має дитину віком до трьох років
Самостійно виховує дитину (без матері)
Має двох і більше дітей
Має вагітну дружину або дружину-інваліда
є сиротою
Має тимчасові проблеми зі здоров’ям
Якщо брат служить в цей же час в армії
Молодше 21 року і при цьому отримує освіту за денною формою
Вчителям (на весь період роботи за фахом)
Медикам (на весь період роботи за фахом)
Священикам (на весь період роботи за фахом)
Поліцейським (на весь період роботи за фахом)
Підозрюваних у кримінальних злочинах
Хто може отримати звільнення від призову в армію
Непридатні по стан здоров’я
Молоді люди старше 27 років
Отримали військове звання на військових кафедрах у ВНЗ
За ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі на строк до трьох років. Як зазначає юрист Юрій Зюгманд, на ділі ухильниками “світить” умовний термін. При цьому адвокат зазначає, по закінченню умовного терміну судимість знімається.

Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомила в комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень.

Джерело: segodnya.ua