Дніпропетровські аграрії побували у білоруських колег

22 Квітня 2016 20:50

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За ініціативою Союзу сільгосппідприємств області делегація аграріїв Дніпропетровщини, в складі представників влади, бізнесу та профспілок, відвідала Білорусію.
Метою візиту було визначено проведення спільних зустрічей по обміну досвідом та налагодження бізнес-контактів.
На звернення Голови Союзу сільськогосподарських підприємств області В.М. Карпенко Республіканський агропромисловий союз «БелАПС» (правонаступник громадського об’єднання «Белорусский Совет колхозов») по узгодженню з Міністерством сільського господарства і продовольства Республіки Білорусь запропонував партнерське спілкування з об’єднанням аграрних підприємств Мінської області.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Після певної організаційної роботи група керівників агропромислових підприємств Дніпропетровщини, які очолюють районні осередки Союзу сільськогосподарських підприємств, а також радник голови обласної ради з питань АПК Любович О.А., голова комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу та соціального розвитку села Дубовик В.А., голова обласної профорганізації працівників АПК Смирна Г.М. прибула до м. Мінськ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В перший же день була проведена зустріч у виконавчому комітеті Мінської обласної ради з керівництвом агропромислового комплексу Мінської області, Комітету по сільському господарству, представниками Мінського обласного об’єднання «БелАПС», керівником Держтехнагляду та Мінського обласного комітету профспілки працівників агропромислового комплексу.
Під час зустрічі було наголошено, що Мінська область займаючи територіально 1/6 частину республіки Білорусь, дає 25 відсотків валової продукції. Саме ця область є лідером у виробництві сільськогосподарської продукції, продуктів харчування, а головне значну частину їх експортує, забезпечуючи робочими місцями в галузі агропромислового комплексу майже 130 тис. чоловік.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Основною організаційною формою сільськогосподарських підприємств є акціонерні товариства, в яких контрольний пакет акцій за державою. На одне фермерське господарство припадає в середньому до 100 га землі в обробітку і їх частка в виробництві сільськогосподарської продукції незначна.
Земля знаходиться в державній власності і передається господарствам і фермерам на правах оренди.
Головний акцент білоруські аграрії роблять на запровадження стандартів передових світових технологій і в рослинництві, і в тваринництві, що дозволяє постійно збільшувати обсяги виробництва продукції, яка відповідає світовим стандартам якості.
Переконатися у цьому аграрії Дніпропетровщини змогли на власні очі, відвідавши провідне підприємство Мінської області УП «Агрокомбінат «Ждановичи», яке є прикладом великотоварного, багатогалузевого сучасного агропромислового холдингу. Господарство займається вирощуванням зернових цукрового буряку, овочів відкритого і закритого грунту, троянд, виробництвом молока, вирощуванням свинини, садівництвом і бджільництвом (для запилювання овочів закритого грунту). Має власну торговельну мережу та відповідну логістичну систему.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Гостям продемонстрували тепличне господарство (загальна площа теплиць більше 30 га), яке працює по голландським технологіям з застосуванням до освітлення рослин на базі високотехнологічного, енергозберігаючого обладнання, з єдиним тепловим комплексом, транспортним забезпеченням, централізованим плануванням і збутом продукції.
Господарі показали схеми вирощування огірків, помідор, солодкого перцю, окремо вирощування троянд та автоматичну лінію їх паркування. Побували в лабораторії по розведенню бджолиних сімей, яка є єдиною в Білорусії і її завдання забезпечити внутрішні потреби Республіки та працювати на експорт.
Агрокомбінат «Ждановичи» – соціально-відповідальне підприємство, працює профспілкова організація. Згідно Колективного договору працівникам створені максимально комфортні умови праці, життя і відпочинку. Облаштовані кімнати відпочинку, душові, під час сезонних робіт організоване харчування в полі.
Тут будується житло, тільки в 2015 році було заселено десять 12-квартирних будинків, раніше введено в експлуатацію Агромісто на 24 односімейних будинків.
Генеральний директор Григорій Чуйко ставить завдання організувати роботу так, щоб люди могли заробити достойну заробітну плату. І це завдання виконується, що дозволяє активно виховувати корпоративний дух на спільних святкових та спортивних заходах.
Приємно відмітити, що спілкування учасників делегації відбувалося як на рівні керівництва, так і з працівниками робочих професій, тваринників.
Така можливість була надана на одній із дев’яти молочно-товарних ферм, робота якої повністю роботизовано: від кормо подачі до доїння, так звані ферми-роботи з закритим циклом виробництва і повним біологічним захистом. Ферму на 200 голів з застосуванням роботизованих доїльних апаратів обслуговує 3 оператора.
В рамках візиту на ВАТ «Білоруськалій» відбувся двухгодинний «Круглий стіл» під головуванням заступника генерального директора по комерційним питанням Рибака А.А. з питань прямого співробітництва по організації поставок мінеральних калійних добрив (NPK) сільськогосподарськими підприємствами Дніпропетровської області. Після засідання гості були ознайомлені із зразками продукції, яка випускається комбінатом, його історією та сучасною діяльністю.
На запрошення профспілкової організації ВАТ «Белоруськалій» мали змогу насолодитись фінальним хокейним матчем на Кубок Президента Республіки Білорусь О.Лукашенка за участю команд-фіналістів «Шахтер» (ОАО «Беларуськалий») та «Юність» (м.Мінськ).
В рамках культурної програми дніпропетровська делегація відвідали історико-культурний заповідник «Несвіж», Національний академічний Великий театр опери і балету, музей Великої Вітчизняної війни, ознайомились з пам’ятками міста Мінська.
Цікава зустріч відбулася з головою республіканського агропромислового союзу «БелАПС», головою правління СПК «Агрокомбінат «Снов» Несвіжського району Мінської області, членом Ради Національних зборів Республіки Білорусь Радоман Миколою В’ячеславовичем.
Пройшовши в цьому господарстві 38-річний шлях, в т.ч. 12 років генеральним директором, він, як неординарна особистість, вражає, і головне, заряджає всіх навколо себе позитивною енергетикою творення. Маючи в обробітку 7,7 тис. га землі, в т.ч. 6 тис. га пашні, підприємство отримує 36 тис.свиней, 14 тис. КРС, птахоферму, власні м’ясокомбінат, молзавод та 12 фірмових магазинів, чим забезпечує робочі місця для майже 2-х тисячного колективу.
Головна турбота Миколи Васильовича, як успішного менеджера – ефективність виробництва, тому прорахувавши більшу рентабельність зерна від використання в якості кормів, зробили ставку на розвиток тваринництва. Так, переробка м’яса яловичини і свинини на ковбасні вироби збільшує рентабельність втричі. Застосування сучасних технологій в молочному скотарстві, робить його більш прибутковим. Із 4-х МТФ: одна – повністю роботизовано; одна – «карусель», що значно підвищує якість молока, Рентабельність після первинної обробки на молзаводі складає 22%, середній надій на корову 9794 кг. Урожайність по зерновій групі за 2015 рік склала 102 ц/га.
На основі успішного ведення господарської діяльності, повністю за рахунок агрокомбіната утримується соціальна сфера: два Будинки культури, спортивний та тренажерний зали, зимовий басейн закритого типу, дитячий садок на 160 дітей та школа. Ведеться будівництво агромістечок, постійно здається житло в багатоквартирних будинках.
Працює профспілкова організація, виконуються умови Колективного договору, середньомісячна заробітна плата близько 350 доларів.
Показуючи своє підприємство, директор ділився планами на майбутнє по удосконаленню і розширенню тваринництва, розбудові житла, розвитку зв’язків з нашею Україною.
Налаштований на співпрацю з нашими найближчими сусідами і Союз сільськогосподарських підприємств Дніпропетровської області. Його голова Карпенко В.М. вважає, що місія делегації виконана.
Наші аграрії ознайомились з роботою декількох провідних аграрних підприємств з метою обміну досвідом та налагодження бізнес – контактів у сфері сільськогосподарського виробництва. Зустріч з керівництвом агропромислового комплексу Мінської області, Мінського обласного агропромислового союзу, представниками Мінського обласного об’єднання профспілок. Відвідування Мінського різнопрофільного виробництва «Агрокомбінат «Ждановичи», ВАТ «Білоруськалій», знайомство з виробництвом продукції тваринництва агрокомбінатом «Снов» Несвіжского району показали скільки спільних проблем стоїть перед аграріїв як України, так і Білорусії і вирішити їх спільно в наших силах.
Загальне враження всіх учасників делегації від Білорусії: порядок, чистота, чудові дороги, системна робота по розвитку вітчизняного сільського господарства.
Разом з тим, радник голови обласної ради Любович Олександр Андронович відмічає, що набутий під час зустрічей в Білорусії досвід в удосконаленні організації виробництва сільськогосподарської продукції та її переробки з метою підвищення доданої вартості та подальшої реалізації у вигляді продуктів харчування, може бути успішно застосований на Дніпропетровщині. Налагодження співпраці у забезпеченні якісного дотримання технологій рослинництва з застосуванням мінеральних добрив Білоруського виробництва – це реальна перспектива задля підвищення урожайності зернової групи та збалансованості її собівартості.
Спілкуючись з колегами, профспілковими працівниками агропромислового комплексу Білорусії, голова обласної профорганізації Смирна Галина Миколаївна дійшла висновку, що соціальна направленість бізнесу є актуальною проблемою, яка залежить не тільки від позиції держави, а і від корпоративної політики підприємства та його керівника.
Голова комісії обласної ради с питань агропромислового комплексу та соціальної сфери села Дубовик Віктор Анатолійович, ділячись своїми враженнями відмітив, що дуже цікавиться всіма новими технологіями в агропромисловому бізнесі і відвідав багато країн і по обміну досвідом, і по веденню господарства, і як турист.
«У Білорусії мене вразили завзятість і ентузіазм, з якими найсучасніші світові надбання впроваджуються у сільському господарстві.
Я побачив дуже багато корисного, що заслуговує на увагу, вивчення та застосування у нас в області», – відмітив Віктор Дубовик.
Його думку підтримують керівники СФГ «Павлівське» Гусак О.В. та ТОВ «Авангард» Ушаков Д.Є. Васильківського району.
Керівник ТОВ «Весна», голова Союзу сільгосппідприємств Петропавлівського району Рудь Олександр Гаврилович зацікавився питанням прямого придбання мінеральних добрив на ВАТ «Білоруськалій» і з захопленням говорячи про чистоту в містах, селах, навіть на узбіччях як сільських, так і центральних доріг, наголосив на тому, що самі люди прагнуть до порядку та дійсно сповідують «диктатуру технологій», про яку ми чули, починаючи з першого до останнього дня нашого дня нашого візиту.
Делегація Софіївського района була представлена: керівником ФГ «Регіон», головою Союзу сільгосппідприємств району Кравченко В.І., директором ТОВ «Злагода» Рожко М.М. та директором ТОВ «Володимирське» Биба М.Г.