Страсний тиждень: що можна їсти тим, хто поститься

25 Квітня 2016 16:09

1691025 квітня у православних християн почався Страсний тиждень. Це найсуворіша тиждень посту, яка йде відразу за Вербною неділею. Мета Страсного тижня – очищення душі. Це останнє випробування для віруючих, яке вони повинні подолати перед світлим святом. Всі дні Страсного тижня називають Великими.

У дні Страсної седмиці можна їсти такі продукти, як хліб, свіжі, квашені та сушені овочі, фрукти, а також гриби. Не можна піддавати їжу термічній обробці, основу харчування повинні складати сирі овочі і фрукти, приготовані без додавання масла. З напоїв дозволені тільки холодні настої та чаї. Згідно з правилами Великого посту, приймати їжу можна тільки один раз в день – ввечері.

У другій половині Страсного тижня з’являються невеликі послаблення. У Великий четвер можна їсти гарячу рослинну їжу з додаванням рослинної олії. Їжу можна приймати два рази на день. Можна також випити невелику кількість вина.

У Страсну п’ятницю необхідно повністю відмовитися від їжі. Вона вважається найсуворішим днем. За біблійними переказами, саме в цей день був розп’ятий Ісус Христос.

У суботу можна повернутися до гарячої рослинної їжі без масла.

Нагадаємо, що під час Великого посту не можна їсти будь-які види м’яса і риби, яйця, а також молочні продукти, цукерки, майонез і непісним випічку. Винятком з солодкого є мед, який можна вживати в усі дні Великого посту.

У дні Страсного тижня не можна веселитися і відвідувати розважальні заходи, прийнято відвідувати церковні богослужіння і проводити час в молитві. У Страсний тиждень також готуються до майбутньої Великодня.

Починаючи з четверга можна прибирати будинок, пекти паски, готувати сирні паски і фарбувати яйця. Всі приготування слід завершити до суботи.

Сама урочиста служба пройде в Пасхальну ніч з 30 квітня на 1 травня.

У 2016 році Великдень відзначають в неділю, 1 травня.