На Дніпропетровщині труяться грибами: СЕС попереджає про небезпеку

16 Травня 2016 15:54

gЦьогоріч вже 5 жителів Дніпропетровщини отруїлися грибами. Про це розповіла в. о. начальника Головного управління Держсанепідемслужби України в Дніпропетровській області Неля Салькова на прес-конференції в медіа-центрі «ДНІПРО ПОСТ».

«Весна 2016 проходить з рясними дощами, з теплою погодою, отруєння почали реєструвати з квітня. Станом на 16 травня через лікувально-профілактичних установ в Держсанепідслужби надійшло вже 7 екстрених повідомлень про харчові отруєння, пов’язаних з вживанням грибів. В процесі установки 2 діагнозу про отруєння саме грибами були зняті. На розслідуванні залишаються 5 випадків отруєння грибами. У Кривому Розі зареєстрований один випадок отруєння грибами. Потерпілий брав гриби, схожі на рядовка, зібрані на дачній ділянці. У Верхньодніпровському районі – 1 випадок, 2 постраждалих. Збиралися дикорослі гриби в лісопосадці в селищі Соколівка-2. У Павлоградському районі – 1 випадок, 2 постраждалих. Гриби збиралися в лісопосадці, гриби, схожі на Синюшка », – розповіла Салькова.

У 2013 році в Дніпропетровській області було зареєстровано 11 випадків отруєнь, в тому числі – у 4 дітей. У 2014 році був зареєстрований лише один випадок, це пов’язано з тим, що рік був досить посушливий. У 2015 році досить висока статистика отруєнь – у 11 випадках постраждали 29 осіб, в тому числі троє дітей у віці від 4 до 15 років. Летальних випадків, пов’язаних з вживанням грибів, з 2013 року не було.

«Як правило, грибники збирають гриби не тільки в лісі, але і в лісосмугах, паркових зонах, на дачних ділянках. У 2015 році був досить резонансний випадок, коли житель в лісосмузі зібрав гриби, приніс додому, приготував їх. Блюдо з’їли дочка грибника і її маленька дитина. Коли наші фахівці виїхали на проведення розслідування, у жителя вилучили сирі і консервовані гриби. Лабораторно підтверджено отруйність грибів. Цей випадок нам необхідно було залучати міліцію, так як сам власник не хотів розлучатися з консервованими грибами », – розповіла санепідеміолог.

Людей з отруєнням грибами госпіталізують в спеціалізовані відділення, в Дніпропетровську таке відділення знаходиться в 4 лікарні, тому що отруєння мають дуже тяжкий перебіг. Все залежить від того, яка доза потрапила в організм, наскільки термічно були оброблені гриби перед вживанням.