Європейські барви

29 Травня 2016 19:14

386866У травневі дні, коли Україна за традицією відзначає День Європи, яскраво демонструючи свій європейський вибір та устремління до європейських цінностей, і в нашому районі пройшли заходи, які не залишили байдужим жодного широківчанина. Починаючи з 16 травня, в бібліотеках району були оформлені тематичні виставки, в загальноосвітніх закладах проведені літературні конкурси, круглі столи, конкурси плакатів літературних газет з даної тематики, багато іншого пізнавального. Та найцікавіше чекало попереду.

????????????????????????????????????

Феєричне свято під назвою «Європейські барви» зібрало жителів та гостей широківської громадибіля районного будинку культури . На заходах були присутні: голова районної ради Олександр Кокул, перший заступник голови райдержадміністрації Ірина Положешна, заступник голови районної ради Євген Ситниченко, Широківський селищний голова Ігор Сагура, помічник народного депутата України Олексій Панасюк, депутат обласної Дмитро Зубрій. Усі кольори веселки засяяли перед очима, коли оголосили конкурс малюнка на асфальті «Європа очима дітей». Діти та дорослі проявляли творчі здібності, демонстрували своє бачення відносин своєї Батьківщини з Євросоюзом. Головне, що оцінювалося в малюнку – це розкриття теми й креативність. Були згадані європейські й національні українські символи, але найбільше учасники приділили увагу прапорам європейських країн. Креатив та ідея відчувались у кожному малюнку, та про результати конкурсу буде оголошено на святі останнього дзвоника, яке відбудеться у навчальних закладах району 27 травня. Паралельно працював Широківський народний історико-краєзнавчий музей, де з відвідувачами проводила екскурсії його директор Ангеліна Мілевська, акцентуючи у цей день увагу на експозиції «Ми – європейці». Роботи гуртківців районного Будинку дитячої творчості вразили всіх присутніх своєю колоритністю та якісним рівнем їх виконання. Вже вкотре милують око вироби з бісеру вихованців Наталі Любчич. Українська вишивка вважається однією з найкращих у світі, і серед наших жителів є справжні майстрині, чиї роботи дивували своєю неповторністю. Ми мали змогу познайомитися з вишивками Світлани Орлової (с. Шестірня), Раїси Корюкової (с. Карпівка), Любові Черниш (с. Карпівка), Наталі Співак (с. Миролюбівка). Вперше для широкого загалу були запропоновані роботи Лідії Бабенко (смт Широке), Галини Власової (с. Інгулець), Ольги Плєшки (с. Явдотівка), Ольги Коваленко (смт Шроке).
Справжньою родзинкою свята став ювілейний концерт аматорського зразкового хореографічного колективу «Форсаж». Він пройшов під патронатом народного депутата України Дмитра Шпенова, який у своєму вітальному зверненні побажав дитячому колективу нових творчих злетів, неповторних колоритних виступів, прагнення до саморозвитку та здійснення мрій, а батькам – взаєморозуміння зі своїми дітьми, пишатися ними, радіти їхнім успіхам. За дорученням народного депутата України Дмитра Шпенова його помічник Олексій Панасюк вручив дипломи за високу професійну майстерність, талант і любов до танцювального мистецтва першому керівнику зразкового хореографічного колективу «Форсаж» Маріані Мясоєдовій та нинішньому керівнику Юлії Ситниченко, а також пам’ятні медалі отримали всі учасники творчого колективу «Форсаж».
«Глибоко символічно, що цього року День Європи в Україні співпав із Днем вишиванки, – звернувся до публіки голова районної ради Олександр Кокул. – На мій погляд, День Європи маємо сприймати, насамперед, як день європейської культури. І сьогодні ми з вами, дорогі глядачі, будемо спілкуватися, напевно, єдиною всесвітньо зрозумілою мовою – мовою музики та танцю. На щастя, музика існує задля того, аби згуртовувати світ, а не роз’єднувати його», – підкреслив голова районної ради. Олександр Кокул від себе особисто та від керівництва району привітав зі світом усіх присутніх і вручив подяки голови районної ради начальнику відділу культури, туризму, національностей та релігії райдержадміністрації Любові Лисогор та директору ТОВ «Сузір’я» Олександру Ведміцькому.
До привітань долучився депутат обласної ради Дмитро Зубрій, він подарував колективу фотоапарат та організував солодкий стіл для випусків попередніх років колективу «Форсаж».
Творчі колективи створили в залі теплу та дружню атмосферу й подарували всім присутнім гарний настрій. А приємним сюрпризом для глядачів став виступ зразкового хореографічного колективу Палацу культури ПАТ «ІнГЗК» «Містер Норд» (художній керівник – Маріана Мясоєдова). По завершенню концерту на сцену вивезли величезний святковий торт від народного депутата Дмитра Шпенова, який він подарував усім учасникам концертної програми.
Парад вишиванок продовжив свято. Свої вишиванки демонстрували наймолодші учасники. Взявшись за руки, вони створили живий струмочок, який рухався перед глядачами і давав змогу кожному охочому поближче розгледіти роботу майстра на своєму вбранні. Колоритна вишиванка, створена в українському стилі, зароджує дивовижне відчуття спорідненості зі своїм народом, а також викликає відмінний настрій та особливе бажання мати подібну річ у своєму гардеробі. Солодкі подарунки отримали два переможці, а решту учасників привітали гучними оплесками.
Потім усі бажаючі мали змогу послухати та потанцювати під музику та спів ВІА «StaEs». Всі охочі могли скоштувати смачні страви, які пропонували приватні підприємці під час виїзної торгівлі. Тож свято вдалося, кожен знайшов для себе розвагу. Жителі Широківської громади дякували організаторам свята та сподіваються, що такі масові гуляння стануть традицією для нашого селища, адже це можливість не тільки насолодитися гарною музикою, взяти участь у конкурсах та розвагах, а ще й поспілкуватися одне з одним та знайти нових друзів.
Заходи проходили у рамках розпорядження голови райдержадміністрації «Про затвердження заходів з відзначення Дня Європи в Широківському районі у 2016 році».
Відділ культури, туризму, національностей та релігії райдержадміністрації щиро дякує народному депутату України Дмитру Шпенову, директору ТОВ «Сузір’я» Олександру Ведміцькому, депутату обласної ради Дмитру Зубрію за надану спонсорську допомогу в проведенні свята.
Діти хореографічного колективу «Форсаж» та їх батьки виносять особисту подяку голові районної ради Олександру Кокулу за допомогу в організації ювілейного концерту, дякують за його підтримку та допомогу в організації поїздок та участь у фестивалях за межами району. Зичать Олександру Анатолійовичу міцного здоров’я та Божого благословення у добрих справах.

Вікторія СІНЧЕВСЬКА