ЯК СКІФИ ДОПОМОЖУТЬ НАМ ПОЛЮБИТИ СЕБЕ

21 Червня 2016 17:59

13494960_1122125824515964_6890545479298492640_nПротягом цілих десяти днів проходитиме у Нікополі скульптурний симпозіум «СКІФІЯ, СКІФ та Я». За цей час скульптори, що приїдуть до Нікополя з різних міст, надихнуться скіфською тематикою та зможуть створити цілий парк скіфських скульптур, який буде розташується за «Глобусом», що на центральній площі міста.

Працювати над скульптурами будуть майстри по робті з керамікою з Мелітополя, Києва, Слав’янська. Один із скульпторів — Андрій Ільїнський. Це син знаменитого археолога Олексія Тереножкіна, у якого в учнях ходив сам Борис Мозолевський. Отож, нащадок таких батьків, думаю, зможе передати скіфський дух через візуальний образ.

Для скульпторів заготовлена насичена культурна програма з відвідинами давнього степу, курганів, козацьких місць, катаннями по водосховищу та спілкуванням з досвідченими істориками та археологами. Отож, їм буде чим надихнутися на плідну роботу.

Вже у перший день свята – 20 червня – містяни та гості Нікополя отримають оригінальні дарунки. На Європейській площі буде встановлений шовкотрафарет, за допомогою якого на футболках всіх бажаючих буде нанесена символіка міста та симпозіуму. Абсолютно безкоштовно. Єдине, що потрібно від бажаючих – це звичайна трикотажна футболка. Також відбудеться історичний квест «Від кургану до кургану».

На День молоді 26 червня теж готується велика програма. Буде Свято Холлі – бої фарбою. Будуть танці, ді-джеї, автогонки та ще багато чого іншого. Також в інші дні на всіх бажаючих чекають кондитерські та кавові майстер-класи, виставка фото, скульптур та картин, нічний кінозал під відкритим небом. Кульмінацією симпозіуму стане вогняне шоу та видовищний випал скіфських скульптур.

Організатори заходів хочуть, щоб максимальна кількість людей, яка буде приходити всі ці десять днів на площу розважатися, водночас споглядала за кропіткою роботою майстрів.

Щоб прості нікопольці та гості міста занурилися разом із скульпторами у творчий процес, щоби полюбили його результат і вже ніколи не захотіли би зазіхати на нього.

Аби завдяки своїй залученості до створення чогось нового, красивого, таємного, нікопольці, навпаки, почали б його оберігати. Якщо хтось приїхав і подарував саме Нікополю унікальний скульптурний парк, якого більше нема ніде в Україні, то наше місто гідне поваги та любові, правда ж? Хотілось би аби містяни відчули й до себе повагу та любов. Тоді вони самі будуть більше цінувати землю, на якій живуть. Віримо, що команді творців «СКІФІЯ, СКІФ та Я» вдасться втілити цю благородну мету у життя.

«Обернись на 3 тисячі років до н.е. назад та відчуй подих пращурів». Під таким девізом у Нікополі пройде перший фестиваль, присвячений нашим великим предкам – скіфам. Адже скіфська епоха цікавить світову спільноту не менше, аніж стародавній Єгипет. І серце Великої Скіфії знаходиться саме у нашому краї! Багато років поспіль цей скарб історії лежав мовчки під гнітом забуття. Та зараз прийшов час показати його світові у всій красі, як колись Борис Мозолевський зробив це зі скіфською пектораллю.

Довідково:

У 1964, 1969-1992 роках Мозолевський Борис Миколайович на території Нікопольського краю досліджував пам’ятки археології – кургани. 21 червня 1971 року о 14 годині 30 хвилин він особисто виявив в царському скіфському кургані Товста Могила золоту нагрудну прикрасу – Пектораль. Цей видатний твір скіфсько-античного ювелірного мистецтва став символом давньої історії України.