Паломницька поїздка учнів недільної школи

23 Червня 2016 13:28

IMG_0031Традиційно кінець навчального року в недільній школі Свято-Покровського храму завершується паломницькою поїздкою дітей по святих місцях України. Паломницьких поїздок учні завжди чекають з великим нетерпінням. Це довгий шлях у невідоме місце, куди відправляються з молитвою та очікуванням чуда.
З благословення протоієрея Василя Яводчака, настоятеля Свято-Покровського храму смт Широке, учні та батьки недільної школи здійснили 11 червня одноденну мандрівку святими місцями м. Дніпра. В програмі було відвідування Свято-Троїцького та Спасо-Преображенського кафедральних соборів.
Нинішній кафедральний Свято-Троїцький собор обласного центру є не тільки чудовим пам’ятником зодчества ХІХ століття, а й історичним пам’ятником місцевого значення, з яким пов’язане життя дореволюційного губернського й післяреволюційного обласного центру. Свої молитви підносили в ньому протягом двох останніх століть місцеві жителі.
Спасо-Преображенський собор – головний храм Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви, освячений на честь Преображення Господнього. Собор збудовано у 1835 році за архієпископа Гавриїла (Розанова). Нині на території собору знаходиться місце захоронення єпархіальних архієреїв та священнослужителів. Храм отримав часточки мощей Преподобних Києво – Печерської лаври дальніх та ближніх печер. Тут також можна помолитися перед мощами Преподобних Оптинських старців, Святої Великомучениці Катерини та Варвари, Преподобного Сергія Радонезького та Преподобного Серафима Саровського.
Широківські паломники мали змогу приклонитися до величних ікон та відчути особливий світ духовної гармонії, що панує в цих храмах.
Дуже цікавою виявилася подорож до Монастирського острова, одного з мальовничих куточків міста. Для юних вихованців було організовано екскурсію територією острова, на якій екскурсоводи ознайомили з історією та головними пам’ятками культури. Вразив пішохідний міст, канатна дорога від правого берега Дніпра, з якої відкриваються чудова міська панорама й вид на річку, а також один з найбільших в Україні пам’ятників Т. Г. Шевченка й побудований в 1999 році храм Святого Миколая.
Не обійшлося й без цікавого дозвілля. На пожертви для недільної школи, за підтримки батьків та спонсорів Ю. М. Кубайчука і Д.О. Зубрія, діти відвідали виставку риб у будівлі Акваріума, колесо огляду, атракціони. Також мали змогу випробувати свою відвагу у проходженні цікавого маршруту над землею у мотузковому парку «Лень в пень». На завершення всіх дітей пригостили смачним морозивом.
Збагатившись духовно, юні паломники згадуючи радісні зустрічі, наспівуючи пісні, щасливими повернулись додому. Й покладають надію, що їм ще не одноразово доведеться відвідати святі місця, де благодать Божа веде людей до спасіння і життя вічного.
Висловлюємо подяку за організацію поїздки заступнику голови районної ради Євгену Ситниченку та куратору поїздки Сергію Шовкунову.

Анна Ємельова, педагог недільної школи, кандидат педагогічних наук.