ВР легалізувала фрілансерів і айтішників

12 Липня 2016 15:42

ffВерховна Рада прийняла за основу законопроект щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг.

«Ура!!! 246 голосів за #4496 у першому читанні. Спрощення експорту послуг, зарахування коштів, відміна перекладу документів з англійської, електронний підпис та контракти в зовнішньоекономічній діяльності все ближче!», – відреагував на своїй сторінці у Facebook один із лобістів законопроекту, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нєфьодов.

Серед новацій, які дає українським підприємцям законопроект, можливість укладати договори про експорт послуг в електронній формі, оминаючи письмову тяганину. Також норми законопроекту забороняють банкам вимагати переклад документів на українську мову, в разі якщо вони оформлені англійською. Окрім того, проект закону впроваджує інвойси (документ, що надається продавцем покупцеві з переліком товарів) підписані електронним підписом, замінюючи зовнішньоекономічний договір і акт виконаних робіт, скріплені підписами і печатками, які є обов’язковими для проходження валютного контролю.

Як зазначають розробники законопроекта, без закону легальний експорт інтернет та комп’ютерних послуг майже неможливий. Щорічний обсяг експорту послуг фрілансерами оцінюється у близько $350 млн. Більша його частина знаходиться в тіні саме через складність адміністративних обмежень, що тягне за собою недопостачання податкових надходжень до бюджету.

За підтримку проекту закону проголосувало 246 народних обранців при необхідному мінімумі в 226 голоси. Законопроект підтримали фракції Народний фронт (за відповідне рішення проголосували 84% фракції), БПП (70%), об’єднання Самопоміч (69%), Опозиційний Блок (60%) та Воля Народу (53%). На противагу, Радикальна Партія віддала лише 10% своїх голосів, Батьківщина – 5%, Відродження – 4%.

Джерело: biz.nv.ua