Чи буде курс долара 30 гривень: прогнози

5 Вересня 2016 17:28

ddddddЗ початком осені почалося подорожчання долара – за тиждень він підріс по відношенню до гривні більш ніж на 50 копійок, подолавши рубіж в 26 грн / $ як в продажу, так і в покупці, пише segodnya.ua.

Зараз середній курс долара в продажу – від 25,96 до 26,5 грн / $, купівлі – від 25,50 до 26,2 грн / $. При цьому готівкову валюту продають зараз далеко не всі банки. Ряд експертів фінринку кажуть, що курс буде залежати від того, чи отримає Україна в найближчі місяці транш МВФ або хоча б його частину – $ 1 млрд з $ 1,7 млрд.

На думку керуючого партнера компанії Capital Times Еріка Наймана, ймовірність отримання траншу Україною є, але тільки тому, що відсутність зарубіжних позик при великих наших витратах може привести до виснаження резервів НБУ, обвалу гривні і напруженості в суспільстві, що невигідно Заходу.
Крім того, нагадаємо, у вересні Мінфін повинен виплатити $ 600 млн відсотків по реструктуризованих позик і знайти гроші для закупівлі газу на новий опалювальний сезон, це близько $ 1,5 млрд. Втім, політолог Вадим Карасьов заперечує: “Не варто сподіватися, що МВФ дасть грошей під незрозумілу “стабільність в суспільстві”, тільки під конкретні реформи. Якщо їх не буде – не буде і грошей “.

Найман прогнозує, що цієї осені гривня може обвалитися до 30 грн / $ через витрати на закупівлі газу напередодні отопсезона. З ним згоден і президент Украналітцентра Олександр Охріменко, який вважає, що ринок розгойдався через дефіцит валюти, а продані НБУ в минулу середу $ 30 млн ситуацію не врятували, треба було продавати в 10 разів більше. Тому гривня і далі дешевшатиме приблизно до середини осені.

Овочі в вересні подорожчають в середньому на 7%, або на 30-50 коп. / Кг, прогнозує гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Наприклад, цибуля подорожчає до 5,1-5,2 грн / кг, морква – до 4,1-4,2 грн / кг, буряк – до 2,2-2,3 грн / кг, картопля – до 5,8 -6 грн / кг.

Джерело: segodnya.ua