На Дніпропетровщині відбувся обласний Екологічний форум

7 Жовтня 2016 19:35

 

s1820064

6 жовтня, у  Всесвітній день охорони місць існування, на Дніпропетровщині відбувся обласний Екологічний форум. У заході, що відбувся у Широківській районній раді, взяли участь голова Дніпропетровської обласної ради Гліб  Пригунов, депутати обласної ради,  науковці, екологи, представники Широківської громади.

s1820005

Людина своєю діяльністю давно впливає на природу, змінюючи її. Особливо це відчутно на території Широківського району, де природний ландшафт змінився на техногенний у зв’язку із зростанням видобутку корисних копалин, будівництвом об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, а також через відсутність системних заходів щодо підтримання середовища, придатного для життя людини.

img_1479

“Активно впливати на природу, але при цьому залишатися сином її, бути вінцем її творіння і водночас володарем її сил, по-синівські бережливо ставитись до неї”, – меседж педагога В. Сухомлинського, який  покладено в основу обговорень на заході.

img_1476

– Учасники форуму, – говорить один з організаторів заходу, депутат Дніпропетровської обласної ради Дмитро Зубрій, – представили свою позицію з охорони природи, звернули увагу, що в останнє десятиліття значно збільшився антропогенний вплив на навколишнє середовище. У результаті цього окремі типи екосистем і деякі види фауни і флори виявилися під загрозою зникнення. З метою скорочення негативного впливу господарської діяльності на навколишнє середовище слабо використовуються природоохоронні технології, багато з яких можуть бути віднесені до категорії «найкращі доступні технології», оскільки відповідають всім вимогам міжнародних стандартів.

s1820025

Також слабо регламентовано поводження з промисловими відходами виробництва, що призводить до погіршення здоров’я населення, деградації земель і порушення екологічного балансу, підприємства-забруднювачі застосовують механізми ухилення від відповідальності за негативний вплив на навколишнє середовище. На жаль, надто слабкий механізм контролю за екологічною безпекою, адресною відповідальністю та неминучістю санкцій за екологічні правопорушення.

s1820069

– Подібні форуми, – говорить голова Дніпропетровської обласної організації ВО «Батьківщина» Антоніна Ульяхіна, – зараз проходять по всій нашій області. Вони мають різну тематику, на таких форумах люди обговорюють різноманітні проблеми у різних галузях і пропонують шляхи їх вирішення. Партія «Батьківщина» буде всіляко допомагати реалізовувати резолюції, прийняті на цих зібраннях.

В умовах, що склалися особливого значення набувають взаємодія органів місцевого самоврядування, державної влади, бізнес-спільноти і громадянського суспільства в частині поводження з відходами, технічного регулювання екологічної безпеки (екологічного нормування), економічного стимулювання природоохоронної діяльності.

Форум відбувся, проблеми озвучені, далі – тривала робота з реалізації дій для покращення екологічної ситуації у районі і області.

Віра Касьянова