На Дніпропетровщині створено ще 18 об’єднаних територіальних громад

18 Жовтня 2016 11:57

14767769775933У Дніпропетровській області об’єдналися ще 18 громад. Тепер вони матимуть прямі відносини з державним бюджетом і самостійність у розпорядженні коштами. Чи не побоялися взяти на себе відповідальність за розвиток своїх територій понад 140 тисяч жителів. Тепер в регіоні – 34 об’єднані громади.

«На Дніпропетровщині триває процес децентралізації. У 2015 році було створено 16 об’єднаних територіальних громад, в цьому маємо ще 18. Що дає об’єднання? Новостворені органи місцевого самоврядування отримують більше можливостей для розвитку – від зростання повноважень до збільшення доходів. Основне завдання – ефективно розвивати власні території. Головне, що громади можуть самостійно вирішувати, на що направляти гроші. Серед нагальних проблем – освітлення вулиць, ремонт доріг, будівництво водогонів, створення центрів надання адмінпослуг, реконструкція лікарень і шкіл », – підкреслив глава Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.

На Дніпропетровщині створено 18 нових об’єднаних територіальних громад. Це Васильківська, Аульськая, БОЖЕДАРІВСЬКИЙ, Криничанська, Новопавлівська, Чкаловська, Покровська, Маломихайлівське, Великомихайлівський, Ліховской Вишневська, Роздорская, Софіївська, Томаківська, Царичанська, Новолатовская, Греченоподіевская і Варварівська. Повноваження тепер в руках понад 140 тисяч жителів.

У Томаківську громаду згуртувалися сім сільських і селищних рад. Відтепер у неї прямі відносини з держбюджетом і самостійність у розпорядженні коштами.

«Розраховуємо, що після об’єднання бюджет виросте на 150%. Всі кошти спрямуємо на розвиток наших територій. Першочергові завдання – благоустрій доріг, освітлення вулиць, будівництво дитячих майданчиків, ремонт шкіл, садочків, лікарень. До кожного жителя громади повинна дійти питна вода. Серед амбітних планів – будівництво заводу з виробництва пелетів і оптового сільськогосподарського ринку », – називає переваги децентралізації голова Томаківського селищної ради Іван Калашник.

У Новопавлівська громаду об’єдналися дві сільські ради – Богдановський і Новопавлівська. Чи не побоялися взяти відповідальність за розвиток власної території понад 4 тисяч жителів.

«Коли ми провели серед жителів опитування щодо об’єднання, то виявилося, що більшість людей реформи не боїться. Вони прагнуть впливати на розвиток своїх громад, – розповідає голова Новопавлівській сільській раді Інна Кондратюк. – Об’єднання в громаду – це нове, проте цей рух вперед. Головне, ми знаємо над чим працювати. Плануємо створити Центр для людей похилого віку, реконструювати лікарню, капітально відремонтувати дороги ».

У грудні 2016 року жителі новоутворених громад обиратимуть голів, депутатів і старост.

На сьогодні на Дніпропетровщині 34 об’єднані територіальні громади. В цілому планується створити – 84.