Жителям Дніпропетровщини нагадали як розпізнати інсульт

7 листопадаа 2016 12:22

insult-byvaet-ne-tolko-u-vzroslyh-ljudej-2Інсульт істотно помолодшав – підступна хвороба вражає не тільки літніх людей, а й тих, кому немає і 30 років. Він відбувається раптово, розвивається миттєво, може привести до інвалідності і навіть смерті. Рахунок йде на хвилини. Кілька ознак, за якими можна розпізнати інсульт, повинен знати кожен, кажуть лікарі. Це рятує життя.

Перші ознаки інсульту з’являються раптово. Це сильний головний біль, втрата рівноваги і координації рухів. Потерпілий дезорієнтується в просторі: плутається в датах, не може зрозуміти, де знаходиться.

Серед симптомів – слабкість або оніміння м’язів з одного боку тіла. Людина не в силах поворушити правою рукою і ногою або лівою рукою і ногою. Асиметрія обличчя, його «перекіс». Можна попросити потерпілого посміхнутися – посмішка вийде кривої.

Для інсульту характерні і проблеми з промовою: загальмованість, порушення дикції, повна нездатність щось сказати. Щоб перевірити це, можна попросити людину сказати просте речення. Ще один симптом – погіршення зору, повна або часткова його втрата, двоїння предметів.

Помітили хоч один симптом інсульту – негайно викликайте «швидку». Звернутися до лікарів потрібно, навіть якщо ознаки хвороби були короткочасними. Допомога лікарів найбільш ефективна в перші 4 години після інсульту.