У Дніпропетровському обласному перинатальному центрі відбувся День донора

11 листопадаа 2016 20:07

img_0123Щохвилини у світі, у людей будь – якого віку, національності, різного кольору шкіри, соціального походження виникає потреба у переливанні крові за життєвими показниками. Питання життя і смерті вирішується за допомогою переливання крові та її компонентів.
img_0049Гостру потребу донорської крові ми розуміємо лише тоді, коли біда стукає у двері. Коли близька людина потрапляє на операційний стіл, або їй необхідне переливання крові. Донорство – це найменше, що може зробити кожний з нас у рятуванні іншого життя.
img_0008– Наша область є прикордонною з регіоном, де ведуться бойові дії, – говорить головний лікар Центру, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії з організації та управління охорони здоров’я, акушерства і гінекології, заслужений лікар України, депутат Дніпропетровської обласної ради декількох скликань Людмила Іванівна Падалко. Ми, як ніхто, знаємо, як потрібна кров, щоб рятувати життя поранених захисників України.
img_0013Та не тільки їм буває терміново необхідна кров. У дніпровських лікарнях щоденно є потреба у цьому божественному лікарському препараті, заміни якому немає.
img_0018Донорство – це наша повсякденна програма. Ми весь час залучаємо людей до цієї благородної справи. У минулому році 1500 чоловік здали кров у обласному Банку крові для нашого закладу. За 9 місяців цього року – близько тисячі.
img_0020Адже саме донор несе надію і здоров’я багатьом людям, які потребують переливання крові чи лікування її препаратами. Добре, що з кожним разом бажаючих стати донором стає все більше. А значить і шанси на порятунок сотень людей збільшуються.
img_0029Тепер ми вирішили провести цю акцію у стінах нашого закладу. Таке бажання виявили наші медпрацівники. Та ми дуже раді, що на пропозицію відгукнулися і наші пацієнти, їх родичі та друзі.
img_0041Дуже дякуємо Антоніні Сердюк, головному лікарю обласної станції переливання крові, за те, що наш заклад ніколи не має відмови, якщо потребуємо необхідної дози крові для наших хворих. Компонентами крові забезпечуються у повному обсязі всі, хто їх потребує. Спасибі і за організацію сьогоднішнього заходу.
img_0044Медики кожного нашого відділення взяли участь у цій акції. Самостійно прийшли, щоб підтримати чиєсь життя. Адже не тільки ліки, скальпель та нитки є у арсеналі лікарів.
img_0046У нашому закладі сконцентровані дуже складні хворі, наприклад, жінки з передлежанням плаценти, коли є велика вірогідність кровотечі. Наприклад, цього року до нас поступили 26 жінок з масивними кровотечами, коли було втрачено від 1 до 4 літрів крові. Всі вони врятовані, бо ми своєчасно мали необхідні компоненти крові.
img_0060Переливання крові може бути необхідне жінкам під час пологів, що супроводжуються втратою крові, для збереження життя та дитини. Пацієнтам необхідна не лише червона рідина, а і плазма – для розрідження крові та збагачення поживними речовинами після виснажливого лікування.
img_0084Сьогодні ми побачили щирий відгук та бажання допомогти. Ми чекали на 20- 25 донорів, натомість прийшли 51 чоловік.
img_0097Коли людина відповідально ставиться до власного здоров’я, вона перейматиметься і здоров’ям ближнього. Кожен, хто сьогодні був з нами – зробив свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів.
img_0103Особисто здав кров і Олександр Пузій, завідуючий відділення оперативної гінекології з малоінвазівними технологіями, який щоденно проводить складні операції, і знає, що їх результат залежить, у тому числі, і від своєчасної наявності компонентів крові.
Максим Соловей, лікар – анестезіолог відділення інтенсивної терапії акушерського стаціонару, відповідальний за організацію трансфузійної допомоги у закладі, розуміє, як посекундно важливо підключити до лікування компоненти крові. Він вдало поєднує спеціальність анестезіолога і трансфузіолога, проводить ефективні методи знеболювання. Тож теж став донором.
– На жаль, люди хворіють, і лікарням кров потрібна весь час, – розповідає Марина Черномор, лікар обласної станції переливання крові, керівник виїздної бригади. Добре, що небайдужі відгукуються. Щоденно у нас на станції здають кров від 50 до 100 донорів. Працюють ще й виїзні бригади.
Медики висловлюємо вдячність всім, хто прийшов на виїзний донорський пункт у перинатальному центрі та здав кров, яка так потрібна людям.
До речі, донором крові може стати кожна людина віком від 18 до 60 років, з масою тіла не менше 50 кг. За один раз донор, зазвичай, може здати 460 мл крові.
Кров рекомендують здавати не частіше 5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється через 30 – 40 днів. Раціон донора повинен містити білок, від якого залежить рівень гемоглобіну в крові.

Віра Касьянова.