Німецька GIZ початку фінансування грантових проектів на Дніпропетровщині

5 Грудня 2016 16:00

14648599662672Сучасні функціональні ліжка з електроприводом отримала Новоязівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини Юр’ївського району. Фінансування грантових проектів на Дніпропетровщині відкрило Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ. На конкурс «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості переселенців» було подано більше 150 заяв, перемогли – 10. Про це повідомив глава регіону Валентин Резниченко.

«За два роки Дніпропетровщина дала притулок понад 100 тисяч переселенців. Сім’ям з Донбасу допомагають державні установи, координаційні центри, волонтерські організації. Але проблеми ще залишаються. Вирішуємо їх спільно з міжнародними партнерами. Один з них – німецька федеральна компанія GIZ. Вона провела грантовий конкурс для територіальних громад області та підтримала 10 проектів. За грантові кошти поліпшать послуги бібліотек, лікарень, соціальних центрів, громадських організацій регіону. Виграють як переселенці, так і приймають громади », – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.

Фінансування грантових проектів почалося з Новоязовской амбулаторії Юр’ївського Центру первинної медико-санітарної допомоги. Вона отримала п’ять функціональних медичних ліжок з електроприводом. Медичний заклад обслуговує понад 3 тисячі жителів сіл Сергіївка, Олександрівка, Водяне, Новоязовка, Оленівка, Дубове.

«База нашого медзакладу давно не оновлювалася. Щоб вирішити проблему, взяли участь в грантовому конкурсі – і виграли. Тепер в одній з п’яти амбулаторій Центру з’являться нові аналізатори, мікроскопи, меблі. Німецька GIZ вже поставила функціональні ліжка для денного стаціонару. Вони підвищеної комфортності, можна налаштувати кут нахилу секцій, відрегулювати висоту », – розповіла головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Світлана Трофимук.

Грантовий конкурс «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості переселенців» тривав з липня по серпень 2016 року. Подати заявки могли об’єднані громади, комунальні установи і громадські організації області. Проекти повинні бути спрямовані на поліпшення життя переселенців і приймають громад. Віталися ідеї, які покращать медичні, культурні та спортивні послуги. Конкурс проходив за підтримки ДнепрОГА.

На конкурс подали 151 заявку. Перемогли 10 проектів з Дніпра, Нікополя, Кам’янського, Жовтих Вод, Петропавлівки, Царичанки, Юр’ївка, Покровського, Межовій. На втілення кожної ідеї німецький уряд виділив 600 тисяч гривень. Організація-донор направить гроші на закупівлю необхідного обладнання і надання професійних консультацій.