Микола Томенко: Ідеологи «русского міра» мовним законом підштовхували Україну до федералізації

14 Грудня 2016 15:24

Ôîòî Íèêîëàÿ Òèì÷åíêî 16.10.12

Про це Микола Томенко заявив сьогодні у Конституційному суді при розгляді питання щодо конституційності закону «Про засади державної мовної політики» (так званого мовного закону Ківалова-Колесніченка).

М. Томенко нагадав, що у липні 2012 року він як Заступник Голови Верховної Ради наголошував на трьох аспектах неконституційності цього закону. Зокрема, про це він заявляв публічно під час брифінгу у ВР на наступний день після голосування, пояснюючи причини своєї відставки з посади віце-спікера.

По-перше, даний законопроект розглядався з прямим порушенням законодавства – Конституції та Закону про регламент Верховної Ради України.

Для прикладу Микола Томенко навів той факт, що напередодні ухвалення – 2 липня 2012 р. – на засіданні Погоджувальної ради, учасником якої він був, було ухвалено рішення не виносити на розгляд у сесійній залі на поточному пленарному тижні цей проект закону. «Таку позицію висловив тодішній Голова ВР Володимир Литвин. Натомість у вівторок, 3 липня, даний законопроект на пропозицію О. Єфремова (керівника фракції Партії регіонів) був запропонований до розгляду у сесійній залі, і головуючий на той момент перший Заступник Голови ВР Адам Мартинюк поставив його на голосування. Цілком очевидно, що жодної процедури, передбаченої чинним законодавством щодо законопроектів, підготованих до розгляду у другому читанні, не було дотримано. Йдеться про те, що більше 2 тисяч поправок профільний Комітет не розглянув, не підготував порівняльної таблиці, та, відповідно, не відбулося жодного обговорення цього законопроекту», – зауважив М. Томенко.

По-друге, йдеться про фальсифікацію результатів голосування. Микола Томенко зазначив, що він як Заступник Голови ВР мав змогу з президії чітко бачити, що в залі відбулася фальсифікація голосування, адже більша частина фракцій Партії регіонів та Комуністичної партії на момент голосування займалася «охороною» трибуни та блокуванням у самому залі, а тому фізично не могли проголосувати своїми картками. Таким чином, був порушений принцип персонального голосування. Крім того, як стало відомо пізніше, велика кількість народних депутатів повідомили про те, що їхніми картками хтось скористався за умов їхньої відсутності у залі. До того ж, за словами М. Томенка, як стало відомо з відеозапису, і його карткою проголосував представник Комуністичної партії Є. Царьков.

По-третє, зміст закону є таким, що суперечить конституційним засадам України та її національним інтересам, зауважив М. Томенко. Сам термін «регіональні мови» є елементом федеративної держави в той час, як відомо,Україна Конституцією проголошена унітарною державою. «До того ж, закон Ківалова-Колесніченка за змістом – один з найбільш дилетантських законів не лише у політичному сенсі, що шкодить національним інтересам України, а й з точки зору понятійної бази. Так, автори у текст закону ввели назви низки офіційно не існуючих мов, а також мови етнографічних груп, які фахівці визначають як діалекти.

Підсумовуючи, Микола Томенко висловив переконання, що даний закон з причин свого неконституційного характеру, факту фальсифікацій та кричущого порушення процедури ухвалення мусить бути визнаний неконституційним і бути скасованим.

Джерело: tomenko.ua