Як правильно і безпечно для здоров’я накрити стіл на свята, – рекомендації медиків

27 Грудня 2016 15:14

ooooГоловний позаштатний спеціаліст з гастроентерології департаменту охорони здоров’я ОДА Світлана Косинська у прес-центрі ІА «МОСТ-ДНІПРО» порадила на новорічний стіл подавати страви з риби.

 

«Традиційно під час новорічних і різдвяних свят українців чекають довгі застілля за багатими столами і вживання різноманітних алкогольних напоїв. Щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я, необхідно дотримуватися простих правил. Для початку продумати раціональне меню. Звести до мінімуму на столі копченості, консерви, продукти, що містять трасжири, висококалорійні і ін. Майонез з супермаркету краще замінити домашніми соусами, які містять менше хімії. На новорічний стіл подавайте більше овочевих і фруктових салатів. М’ясо краще приготувати в духовці у власному соку. Також слід зазначити, що риба краще м’яса. Тим більше, що йде рік Півня. Якщо ж стоїть вибір, що на стіл подавайте якийсь один вид білка рибу або м’ясо. Також намагайтеся поменше вживати мучного. В процес застілля необхідно пити багато чистої негазованої води », – сказала вона.

Завідувач відділенням реабілітації Дніпропетровського обласного наркологічного диспансеру Андрій Шаповалов зазначив, що змішувати алкогольні напої під час новорічного застілля небажано. «Будь-який алкоголь потрібно добре закушувати. Також необхідно більше рухатися, тоді стан ейфорії від алкоголю швидше пройде, і на ранок буде світлою голова. Крім того, раджу не змішувати алкогольні напої. Якщо почали з шампанського, то можна продовжити вином. З горілки на шампанське переходити не потрібно », – сказав він.

Головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дітям і матерям департаменту охорони здоров’я ОДА Катерина Каїра зазначила, що в новорічні та великодні свята збільшується кількість жінок, які надходять із загостренням панкреатиту, гастриту. «Іноді навіть трапляються панкріонекрози. Це пов’язано з надмірним вживанням жирної їжі. Тому жінки з невеликим терміном вагітності можуть побалувати себе улюбленими ласощами, але в невеликих кількостях. Якщо ж мова йде про 3-му триместрі вагітності, то в організмі жінки вже відбулися значні фізіологічні зміни. Тому з харчуванням потрібно бути акуратним, їсти дрібно, маленькими порціями, не змішувати білки. Що стосується алкоголю, то 50-70 грам легкого вина нічого поганого не зроблять. Але не більше. Крім того, вагітним жінкам краще не засиджуватися за новорічним столом. Режиму потрібно дотримуватися і в свята », – сказала вона.