Народні прикмети на 5 січня

5 Січня 2017 13:01

1sichnyaЯкщо в цей день сніг із сильним вітром, значить, місяць липень буде дощовим і сирим. Також передбачали погоду в листопаді місяці.Говорили: “Прийшов Федул, вітер подув – значить, урожай буде хорошим”

Якщо 5 січня народилася дитина, значить, він виросте щасливою. Особливо це стосувалося випадків, коли малюк з’являється на світ увечері, після заходу сонця. Називали таких дітей у відповідності зі святцами в цей день – Василями, Нифонтами, Наумами, Федулами, Феоктистами, Павлами. Дівчинку 5 січня могли назвати Анастасією на честь Дня Святої Анастасії, що відзначається 4 січняУ День Федула покладається читати Священне Писання і молитися Богородиці.

У день Федула, 5 січня, можна і потрібно працювати, щоб завершити всі справи до Різдва. Намагалися не працювати з гострими предметами (вилами, сокирами, ножами). За прикметами вважалося що, якщо людина пораниться в День Федула, то весь рік буде тяжко хворіти. До речі, навіть сьогодні багато людей з цієї причини побоюються хірургічного втручання в день 5 січня і намагаються переносити операцію на інший час. Не можна 5 січня підшивати поділ, інакше проживеш менше, ніж відведено. Якщо вітер на Федула супроводжувався рясним снігопадом, то вважалося, що липень буде дощовим. Снігопад у безвітряну погоду – прикмета до хорошого врожаю. У День Федула чаклуни наводять порчу на господарів та худобу, а тому, проводились різноманітні обряди очищення. Пекли 5 січня пряники у формі корів, овець, півників. Загортали випічку в чисту матерію і клали до Різдва в затишне місце, щоб нечисть не зіпсувала, бо, за прикметами, це можливо. Якщо кішка 5 січня лізе на піч – сподівайся затяжних морозів. Якщо кури поводяться неспокійно – бути хуртовині.