Як не травмуватися в ожеледицю

12 Січня 2017 16:55

gНевелика прогулянка або звичний шлях на роботу можуть принести неприємності в ожеледь. Як цього уникнути, порадили в управлінні цивільного захисту Дніпропетровської ОДА.

Перш за все, подбайте про підходящої взуття. Вибирайте зручні чоботи з рельєфною підошвою з пористого матеріалу. Жінкам слід відмовитися від незручних каблуків. Підійдуть тільки широкі стійкі підбори, не вище 3-4 сантиметрів.

Шанси впасти при швидкій ходьбі вище, тому виходьте із будинку раніше і йдіть повільно. Уважно дивіться під ноги, намагайтеся обходити слизькі місця і схили. По ожеледі пересувайтеся невеликими легкими кроками, трохи нахиливши корпус вперед. Розслабте коліна і наступайте на всю підошву. Не тримайте руки в кишенях і не обважувати важкими сумками. Це допоможе в разі необхідності швидко відновити рівновагу.

Будьте уважні на проїжджій частині дороги. Не поспішайте, не біжіть навздогін автобуса – так легко послизнутися і впасти.

Літнім людям під час ожеледиці не варто виходити з дому без палички або тростини з гострим наконечником.

Якщо відчули, що втрачаєте, відкиньте все зайве. Рятуйте себе, а не свої сумки. Втративши рівновагу, постарайтеся максимально напружити м’язи, щоб вони амортизували удар. Згрупуйтеся, намагайтеся приземлитися на бік і перекотитися. Якщо падаєте на спину, притисніть підборіддя до грудей і витягніть руки вперед. Це допоможе уникнути удару потилицею і струсу мозку. Лише вагітним слід намагатися впасти саме на спину.