На Дніпропетровщині шахраї «штрафують» підприємців

18 Січня 2017 14:13

Moshennichestvo-s-pamm-schetamiОстаннім часом в Дніпропетровській області суттєво почастішали випадки, коли шахраї під виглядом «робочих груп» нібито перевіряють в місцях здійснення торгівлі питання укладення трудових договорів та оплати праці найманим працівникам, і під загрозою великих штрафів вимагають у підприємців гроші. Про це повідомляє прес-служба ГУ Держпраці в Дніпропетровській області.

В управлінні Держпраці відзначають, що роботодавець (юридична особа або фізична особа-підприємець) має право вимагати у осіб, які прийшли для здійснення перевірки, представитися і пред’явити службові посвідчення, направлення на проведення перевірки конкретного роботодавця і підстава для проведення перевірки (звернення, доручення, лист УПФУ, УФСУ, рішення суду і т. д.).

Також підприємцям рекомендують переписати дані службових посвідчень (П.І.Б., посада, орган, який представляє особу, номер посвідчення, дату видачі, термін дії) на окремий аркуш паперу. При відмові в прес-службі відомства рекомендують викликати поліцію для встановлення осіб, які прибули для проведення перевірки та їх повноважень.

Необхідність наявності зазначених документів і обов’язок їх пред’явлення передбачені ст. 5 Закону України від 05.04.2007 № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та п. 4 чинного в даний час Порядку проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 р .. № 390.

Співробітники Держпраці, що не мають належним чином оформлених службових посвідчень та інших документів, не мають права брати участь в перевірках роботодавців. Суб’єкт господарювання має право не допускати осіб, які прибули для перевірки до її здійснення, якщо вони не пред’явили зазначених документів.

У разі виникнення підозри можна звернутися по телефону за підтвердженням повноважень державного інспектора з праці за номером приймальні начальника Управління з питань праці Головного управління Держпраці в Дніпропетровській області – (056) 778-01-81.