У Дніпрі відкривається внутрішня експозиція першого в Україні музею АТО

20 Січня 2017 11:29

1484902827974Улюблені речі героїв, фотографії, ордена, форма і єдиний в області мультимедійний екран, який створює «ефект присутності». Все це – у внутрішній експозиції Музею АТО, яка називається «Цивільний подвиг Дніпропетровщини». Вона розповідає про боротьбу звичайних жителів області за незалежність Батьківщини. Урочисте відкриття – на наступному тижні. Для відвідувачів підготували екскурсії по музею, святкову лотерею, пісні і польову кухню. Прийти можуть всі бажаючі, вхід вільний. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.
«Внутрішня експозиція першого в Україні Музею АТО присвячена подвигу жителів Дніпропетровщини, які встали на захист Батьківщини з перших днів війни. Експонати розповідають про волонтерів, медиків, військових кореспондентів, капеланів, бійців. В кінці 2016- го ми завершили монтаж експозиції, на наступному тижні вона прийме перших відвідувачів. Прийти і дізнатися історії звичайних людей, які стали справжніми українськими Героями, можуть всі бажаючі », – розповів голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.
Внутрішня експозиція складається з трьох залів. У першому розмістили речі жителів області, які допомагали захищати незалежність України, ніж могли. Тут дитячі малюнки, одяг капеланів, інструменти медиків, шеврони добровольців. Другий зал назвали «Зал пам’яті». У ньому – фотографії загиблих Героїв і дорогі їх серцю речі: шахи, книга, лист мамі.
Родзинка експозиції – в третьому залі. Як в сучасних музеях Європи, там розміщений мультимедійний зал. У ньому зображення транслюється відразу на чотирьох стінах, створюючи «ефект присутності» і переносячи в епіцентр подій. В цьому залі демонструються дві кінострічки – документальні розповіді про війну на Сході України.
Внутрішня експозиція Музею АТО знаходиться в Діорамі історичного музею ім. Яворницького. Адреса: м Дніпро, пр. Д. Яворницького, 16. Урочисте відкриття – 23 січня об 11.00. Протягом дня, до 17.00, для всіх бажаючих – безкоштовні екскурсії. Об 11.30 біля музею розпочнеться святкова лотерея, там будуть співати пісні і пригощати гарячими стравами польової кухні.