Тисячі гектарів землі Дніпропетровщини в 2016 році стали заповідною зоною

31 Січня 2017 18:05

ne-budut-zastraivat-prirodnye-zapovednikiЧервонокнижні рослини, десятки видів птахів і тварин. Унікальні землі Дніпропетровщини в 2016-му стали заповідними. Команда Валентина Резніченко створила ландшафтний заказник «Межиріччя» і погодила створення національного природного парку «Орільський».

«У Дніпропетровській області багато унікальних птахів, тварин, рослин, деякі з них занесені до Червоної книги України. Ці види не повинні зникнути. Команда ДнепрОГА підтримала десятирічні мрії екологів регіону і зайнялася створенням заповідників », – підкреслив голова ДнепрОГА Валентин Резниченко.

Ідея створити ландшафтний заказник «Межиріччя» виникла ще в 2004 році, але екологи постійно стикалися з якимись перешкодами. У 2015 році команда Валентина Резніченко взялася за втілення цієї ідеї. У липні 2016 го на мапі Дніпропетровської області в межиріччі Самари і Вовчої Павлоградського району з’явилася нова заповідна зона. Це степ, діброви, соснові ліси площею 2,7 тисячі гектарів.

На території заказника мешкає 130 видів птахів, 13 видів безхребетних тварин, занесених до Європейського Червоного списку, 35 видів в Червоний список України і 134 види тварин до Червоного списку Дніпропетровської області.

Рястка Буше, ковила волосатий, ковила периста, рябчик малий, тюльпан дібровний, сальвінія плаваюча – це червонокнижні рослини, які можна знайти на території заказника.

Створення національного природного парку «Орільський» – це мрія кількох поколінь вчених, громадських діячів, вчителів та краєзнавців, яку зараз втілює в життя команда Валентина Резніченко. Вже пройдено етапи від наукового обґрунтування до розробки проекту парку.

Майбутній національний парк «Орільський» розташується на території 5 районів. Уже погоджено його створення на території Юр’ївського району. Завершується узгодження в Царичанському та Петриківському районах. В інших районах робота триває.

Майже на 42 тисячах гектарів майбутнього національного природного парку «Орільський» є рослини, тварини, птахи і комахи, що охороняються Червоною книгою України. Деякі рослини – останні в Україні представники свого виду.

Зараз територія природно-заповідного фонду Дніпропетровщини становить 2,9% від площі області. При створенні парку «Орільський» вона збільшиться до 5%.