Міністр соцполітики пропонує не платити пенсії безробітним

14 Лютого 2017 15:49

Міністр соціальної політики України Андрій Рева пропонує не платити пенсії безробітним і людям, які працюють без офіційного працевлаштування.
Як передає прес-служба Кабміну, міністр впевнений, що так можна вирішити питання дефіциту Пенсійного фонду. А ось підвищення пенсійного віку для громадян – шлях в нікуди.
«Не потрібно зменшувати число пенсіонерів, необхідно збільшувати кількість платників. І ми маємо таку можливість за рахунок величезного сектора тіньової економіки », – заявив Андрій Рева.
За його словами, сьогодні в Україні склалася ситуація, при якій і ті, хто працював 35 років, сплачуючи соцвнесок, і ті, хто не працював або працював нелегально, нічого не сплачуючи, – по отримують однакові розміром пенсії.
«Тому ми говоримо: якщо у вас є 30-35 років стажу – ви будете отримувати пенсію, а також велику за рахунок спеціального коефіцієнта, але якщо ви не працювали, нічого не платили – йдіть працюйте далі, поки не заробите», – підкреслив міністр ,
На думку економічних експертів, «спеціальний коефіцієнт» ляже на плечі бізнесменів.
«У нас є категорії, які знаходяться в нерівних умовах. Це люди з шкідливим стажем і бюджетники. Перші отримують «шкідливу» пенсію, відраховуючи при цьому до Пенсійного фонду таку ж суму, як і інші. Другі – взагалі не відраховують гроші до Пенсійного фонду. Але отримують пенсію більше, ніж працівники приватних підприємств, за рахунок податків тих же приватних підприємств. Пропозиція Міністра – це пенсійна реформа, за якої всім можуть встановити один розмір пенсії. А якщо хочеш пенсію більше, то роби додаткові відрахування », – зазначає член ради« Ліга аудиторів України »Михайло Крапивко.
Всупереч очікуванням така реформа може привести до збільшення пенсійного віку, резюмує експерт.

Джерело: 34.ua