Мешканець Павлограда 2 роки переробляв лічильники, щоб вони менше рахували кВт

20 Лютого 2017 16:22

Близько п’яти тисяч осіб скористалися послугою павлоградских умільців, які шляхом переробляли лічильники і допомагали уникати повноцінну оплату за спожиті комунальні послуги. Тепер фігурантів у справі, як виконавців так і покупців, чекають значні штрафні санкції або кримінальна відповідальність аж до позбавлення волі. Про це повідомив старший оперуповноважений з ОВС Управління карного розшуку ГУНП в Дніпропетровській області Дмитро Патрелюк.

Житель Павлограда, розбираючись в електромеханіки і комп’ютерній техніці, переробив власний лічильник так, щоб пристрій повільніше намотувало кіловати спожитої електроенергії. Потім він організував масове виробництво: знайшов собі помічників, і компанія з 3 чоловік працювала на території всієї України.

«Клієнтська база чоловіків розширювалася. ЇХ послугами, інформацією, яку ми отримали, ознайомившись з документацією і чорної бухгалтерією, переважно були жителі Одеської, Київської, Харківської, Хмельницької областей. Ціна одного переробленого лічильника могла досягати десяти тисяч гривень. Клієнти надсилали поштою свої лічильники, обумовивши попередньо можливості останніх після «модернізації». Це могли бути відмотування показників, уповільнення роботи лічильника, дистанційне «ручне» управління і т. П. Далі чоловіки переробляли лічильник, ставили їх під пломбу і відсилали замовнику тому, отримавши за це гроші. За бажанням замовників постачальники були готові придбати і переслати вже готовий лічильник для клієнта з урахуванням вимог постачальників в будь-якій області України », – розповів Дмитро Патрелюк.

Щоб отримати інформацію стосовно такої послуги чоловіки розміщували в інтернеті, а також розмістили покрокове знайомство з роботою свого ноу-хау в YouTube.

За попередньою інформацією, чоловіки займалися незаконним бізнесом протягом 2 років. В руки поліцейських потрапила їх чорна бухгалтерія. Вони вели детальний опис майна, яке заходило до них, із зазначенням точної адреси клієнта, телефонів, суми оплати за роботу і маніпуляцій, які вони робили з цим приладом.

Поліція вилучила інструменти і пломбіратор. Зловмисники вели детально свою бухгалтерію, чого буде достатньо для отримання правоохоронцями всієї інформації, повідомляють в поліції.

На сьогодні чоловікам інкримінується незаконна діяльність, передбачена ст.188-1 Кримінального кодексу України (Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання), яка передбачає покарання у вигляді штрафу від 1700 до 3400 грн або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років. У разі додаткової кваліфікації за ч. 1 ст. 190 КК України (шахрайство) відповідальність буде змінена з урахуванням даної статті, яка передбачає вже позбавлення волі на термін від 3 до 8 років.

В даному випадку відповідальність понесуть не тільки члени злочинної групи, а й їхні клієнти, підкреслюють в поліції.