Масляна – проводи зими і зустріч весни

28 Лютого 2017 00:25

Це древнє слов’янське свято дісталося нам у спадщину від язичної культури й збереглося після прийняття християнства. Слов’яни святкували його в дні весняного рівнодення, а головним сенсом усіх заходів було бажання задобрити природу, щоб отримати хороший урожай.
Багатими й щедрими були столи на Масляну в П’ятихатках! Тут змагалися в майстерності, жваво пропонували свої кулінарні шедеври. Смачні пиріжки та млинці, море позитивних емоцій – такою була атмосфера, яка панувала на веселому та смачному святі.
Захід відбувся за підтримки народного депутата Юрія Берези, депутата Дніпропетровської обласної ради від ВО «Батьківщина» Гілала Ісаєва, районної державної адміністрації та районної ради П»ятихатського району.
Активну участь у святі взяли представники відомого у районі господарства «Каспій» разом з керівником Гілалом Ісаєвим. Справжні господарки «Каспію» приготували багато святкових страв, якими пригощали гостей свята.
– Свято Масляної здавна пов’язувалося із весняним пробудженням природи, -сказав Галіл Ісаєв. За давнім повір’ям вважалося, що у цей день зустрічаються дві пори року: зима та весна. П»ятихатці, як і годиться, добре підготувалися до зустрічі весни.
Саме таким чином і передаються традиції від роду до роду, передається дух свого народу, що відновлюється в нових поколіннях.
Віра Касьянова.