Весняні надії

10 Березня 2017 00:25

У наш час жінка не просто хазяйновита дружина і мати, це – талановита особистість, освічена та ладна вирішувати найскладніші питання у різних сферах діяльності, лідирувати та керувати.
Олена Олександрівна Плахотнік – депутат Дніпропетровської обласної ради, член постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку області, бюджету і фінансів, голова тимчасової контрольної комісії обласної ради з перевірки якості наданих підприємствами газопостачання послуг населенню Дніпропетровської області та відповідності якості поставленого газу ДСТУ і вимогам чинного законодавства. Доктор економічних наук, професор. Очолює кафедру економіки та організації виробництва.
Як жінка – депутат відчуває себе у обласній раді – Олена Плахотнік розповіла напередодні 8 Березня.

– Олено Олександрівно, з яким настроєм Ви зустрічаєте цьогорічну весну?

– Весну можна порівняти з ранком нового дня. Коли ти бадьорий і зібраний з думками, а навколо все прокидається і всі кудись поспішають.
Немає ще втоми від прожитого дня, осаду від помилок, розчарувань, а тільки надія і впевненість, що намічене виповниться і мрії збудуться. Ти щасливий, безтурботний і впевнений. Мабуть, це і є весняний настрій!
Моя професійна і суспільна діяльність пов’язана з людьми. І це визначає мій підхід до життя. Завжди намагаюся, щоб всі плани були чіткими і обдуманими, а рішення – твердими і безапеляційними.

– Як відчуваєте себе у обласній раді, де з 120 – ти депутатів 99 – чоловіки?

Я, мабуть і не замислююся над кількістю жінок і чоловіків в обласній раді. Перед депутатами стоїть багато питань, вирішення яких з нетерпінням чекають виборці, які дали нам перевагу на минулих виборах. І результат не залежить від статті, а залежить від авторитету, відповідальності і чеснот людини. В обласній раді я вперше, але відчуваю підтримку, взаємопорозуміння і повагу зі сторони моїх колег.
Що стосується депутатської діяльності – це досить – таки нелегка праця. І не тому, що багато часу йде на громадську роботу, а від розуміння того, що складний фінансово – економічний стан у країні не дає можливості вирішення всіх проблем.
Однак це ж і є життя: долаючи себе, боротися з труднощами. А результати виконаної роботи доставляють справжнє задоволення і дають віру у свої сили.

– Як вважаєте, від кого більше користі у владі – від жінок, чи від чоловіків?

Я вважаю, що користь у владі буде від людини, у якої чемне й відповідальне серце. Щоб бути при владі треба мати мужність взяти відповідальність за країну, за кожну людину, за майбутнє покоління. І це дуже важка ноша. І тому, я вважаю, це повинна бути дуже відповідальна людина, яка має авторитет і чесноти, щоб об’єднати нашу країну на досягнення економічного і політичного прориву.
Взагалі, однозначно відповісти на це питання неможливо. Є великі чоловіки, але й багато великих жінок – Ангела Меркель, Хіларі Клінтон, Ділма Русеф та багато інших. Звичайно, політик зі світовим ім»ям – наша Юлія Тимошенко. Вони довели, що “слабка” стать спроможна взяти на себе вирішення тих проблем і труднощів, які звичайно вважаються привілегією чоловіків. По кількості жінок – парламентарів лідирують країни Скандинавії -40 відсотків депутатів, в Українському парламенті – 12 відсотків.
Проблема нерівності жінок – це, передусім, проблема держави. Адже держава інвестує у жінок освіту, ресурси, а в результаті недоотримує користі від цієї надзвичайно важливої частини суспільства. Участь жінок у роботі представницьких органах влади важлива не тільки для самих жінок, але й для суспільства в цілому. Як показує практика, для жінок на перший план виходять питання економіки, екології, охорони дітей, соціальний захист та інші, які знаходяться на периферії інтересів чоловіків. Тому, на мою думку, чоловіки та жінки могли б у роботі доповнювати одне одного у вирішенні найважливіших питань суспільства.

– Що Ви побажаєте жінкам Дніпропетровщини напередодні 8 – го Березня?

У цей чудовий день хочу побажати всім жінкам сімейного щастя, успішної кар’єри, здоров’я, сил і енергії. І, звичайно ж, успіху і удачі. Нехай кожен день будуть сповнені приємними відкриттями і несподіванками.
Нехай ваше життя буде таким же сонячним і теплим, як цей перший весняний місяць. Нехай у ньому буде так само багато квітів, подарунків, приємних сюрпризів, компліментів і уваги, як у Міжнародний жіночий день. І нехай у вашій душі завжди панують весна і свято!

Бесідувала Віра Касьянова.