Кожна зіграна роль у театрі примушує повірити в себе у реальному житті

20 Березня 2017 09:39

Головна мета діяльності громадської організації «Юний лідер і Я» – організація дозвілля дітей та школярів. Тут говорять, що намагаються прибрати їх з вулиці, допомагають заполонити вільний час цікавими та потрібними справами.
– Діти, це ж дійсно, наше майбутнє, – розповідає голова організації Ганна Книшова. Ми намагаємося зробити їхнє життя різноманітним. Дякуємо тим людям, які допомагають нам у цьому. Це – наші волонтери, які, наприклад, організовують дитячі свята, ведуть роботу гуртків, проводять цікаві майстер – класи. Ми постійно шукаємо таланти, і серед дітей, і серед дорослих, які б могли поділитися своїми здібностями з дітьми.
Один із заходів, який ми запланували провести – це фестиваль таких талантів, де можна було б продемонструвати багато цікавих ідей для дитячого дозвілля.
Один з проектів, який підтримує громадської організації «Юний лідер і Я» – театральний гурток «Амплуа», що діє у СШ№75 м. Дніпра. Керівником, сценаристом і режисером шкільного театру є Олена Калинчук. Вона відноситься до тих людей, яких у організації дуже поважають. Олена Калинчук і є волонтером, яка дуже любить працювати з дітьми.
З першого класу Олена займалася у театральній студії «Інженю» при клубі «Сокіл». Привела туди дівчинку бабуся, Надія Єгорівна, яка теж працює з дітьми. У «Інженю» маленька Олена зіграла безліч ролей. Першою була роль метелика у казці «Дюймовочка», а найулюбленішою – роль Насті у «Дванадцяти місяцях». Великий вплив на Олену мала керівник клубу «Сокіл» Валентина Миколаївна Прасула. Вона навчила дівчинку любити театр, «вживатися» в роль. І сьогодні Олена приходить, уже в якості глядача, на всі нові спектаклі «Інженю».
Олена Калинчук закінчила також Дніпровську музичну школу №15 по класу естрадний вокал, дякує за музичну науку своєму викладачеві Олександру Леонідовичу Терновському.
«В житті я, мабуть як і кожен, повинна грати роль: старанної студентки, доньки, онучки, подруги. А ось у театрі я справжня, навіть коли граю роль» – так дівчина розповідає про себе. Дійсно говорять: кожна зіграна роль у театрі примушує повірити в себе у реальному житті.
Олена захоплюється східною культурою, східними мовами, вивчає корейську мову. Вона з задоволенням переглядає корейські телевізійні канали.
Зараз талановита дівчина – студентка факультету суспільних наук та міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету. Отримує спеціальність соціолога. Олена – відмінниця. В університеті вона теж залучилася до гри у театрі, деякий час відвідували відомі «Маски». Та навчання не залишило часу для гри у цьому театрі.
Натомість, почувши про діяльність громадської організації «Юний лідер і Я» – відразу зрозуміла, що її талант та здібності можуть бути корисною тут. Олена з задоволенням почала навчати театральному мистецтву юних акторів з 75 – ої школи.
Дивлячись на дітей, вона згадує свої перші кроки на сцені. Підопічні Олени – учні четвертих – дев»ятих класів. Під час занять у «Амплуа» не тільки ставлять спектаклі, а й займаються, наприклад, розвитком мовлення, пластикою. Юні митці збираються два рази на тиждень та кожен день – перед виступами.
Режисер вже добре знає дітей, їх вподобання, можливості на сцені, хто вивчить роль швидше, а кому треба дати трохи менше слів. Тому пише кожну роль для конкретного актора. Олена говорить, що сценарій писати набагато легше, коли знаєш, для кого пишеш ті чи інші строки. Наприклад, Віра Відяєва добре грає головні ролі, а Марія Сіра швиденько вчить свої слова, бо, майже, не пропускає занять.
Швидко «вживаються у роль» Анастасія Омелян, Ірина Гордієвська, Валерія Нагальнюк, Марія Мезенцева, Поліна Шило. Не уявляють вже себе без сцени Ірина Пахомова, Богдана Бєлан, Христина Карімова, Єлизавета Санаєва, Софія Мезенцева, Вероніка Куліш.
А Іван Семаков та Тимур Касимов, ніби справжні актори, зривають глядацькі аплодисменти.
Після виступів діти відчувають задоволення від своєї гри. Від того приємно і режисеру. А ось бути у глядацькому залі, дивитися виступ своїх підопічних для Олени важко. Хвилюється більше, ніж маленькі актори, щоб не збилися, не забули слова, не переплутали сцени… Вона вважає, що режисеру краще бути за кулісами.
У «Амплуа» нещодавно поставили два спектаклі, які дуже сподобались глядачам: « Лікар Айболить» та «Казка про втрачений час». Зараз режисер працює над сценарієм мюзиклу «Дикі гітари у царстві Кощія».
Поки їх глядачі – однокласники, учні 75 – ої школи, вчителі, батьки та друзі. Та Олена Калинчук планує брати участь з дітьми у різноманітних театральних конкурсах та робить все для того, щоб про «Амплуа» знали у Дніпрі.
– У 75 – ій школі вчилася Юлія Тимошенко, – розповідає Олена. Вчителі відгукуються про свою колишню ученицю дуже добре. ЇЇ тут пам»ятають і поважають. Коли йду коридорами школи – уявляю, що саме тут колись ходила школярка Юлія, яка згодом стала відомим на весь світ політиком.
Що ж, можливо, у майбутньому «Амплуа» зі сцени розповість про свою відому землячку. Тож бажаємо юним акторам аншлагів та вдячних глядачів, подальших успіхів і натхнення.

Віра Касьянова.