У Дніпрі через блокаду Донбасу зупинили ДТЕК Придніпровська ТЕС

5 Квітня 2017 18:55

Через блокаду поставок вугілля з Донбасу сьогодні в 00:00 зупинена ДТЕК Придніпровська ТЕС. Станція змогла максимально економічно використовувати наявний залишок вугілля, щоб працювати якомога довше і забезпечити теплом жителів лівобережної частини Дніпра до настання стійкої теплої погоди. Про це повідомляє прес-служба ДТЕК.

Станом на 5 квітня на складі ДТЕК Придніпровської ТЕС залишається близько 30 тис. Тонн вугілля виключно як мінімально необхідний резервний запас палива. У разі виникнення позаштатної ситуації в ОЕС України по команді диспетчера енергосистеми Придніпровська ТЕС зможе включитися в роботу.

Період вимушеного простою Придніпровської ТЕС енергетики використовують для накопичення вугілля до початку літнього максимуму навантажень в енергосистемі, а також для виконання ремонтів на ТЕС.

«На жаль, поставки проектного вугілля з Донбасу зупинені внаслідок блокади. Купувати імпортне вугілля з ПАР, Австралії складно з логістичної точки зору, крім того таке паливо можна купити швидко. Дійсність – 2 місяці. Окреме питання – вартість палива. Пропозиції на імпортне вугілля відповідає вимогам якості зараз знаходиться в діапазоні 110-115 дол / тонна з доставкою на станцію. У той же час, для забезпечення готовності працювати в енергосистемі України ДТЕК вже законтрактував суднову партію вугілля з ПАР », – говорить директор ДТЕК Придніпровської ТЕС Сергій Дегтяренко.

Нагадаємо, починаючи з лютого 2017 року, керівництво ДТЕК Придніпровської ТЕС неодноразово заявляло про критичну ситуацію з вугіллям, запас якого не поповнювався в зв’язку з транспортною блокадою непідконтрольних територій України. У цей період станція перейшла на роботу мінімальним складом, тобто одним енергоблоком, для того щоб не залишити жителів лівобережної частини Дніпра без тепла в будинках. Більше місяця обладнання станції було піддано серйозним ризикам аварійних зупинок. Але завдяки високій кваліфікації персоналу станції опалювальний сезон 2016-2017 пройдено успішно. Незважаючи на те, що рішенням міської ради Дніпра опалювальний сезон в місті було завершено 29 березня, ДТЕК Придніпровська ТЕС працювала одним блоком, щоб виробляти тепло для дитячих садків, шкіл, лікарень лівого берега Дніпра.