Збиток на 5,4 млн грн: органи соцзахисту Дніпропетровщини незаконно виплачували соцдопомогу

5 Квітня 2017 18:35

В органах соціального захисту населення Дніпропетровської області виявлено збитків на суму 5,4 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Східного офісу Госаудітслужби.

Під час планових ревізій в 12 територіальних органах соціального захисту населення Дніпропетровської області за період 2014-2016 виявили порушення, що призвели до втрат майже 5,4 млн грн.

Перевірялися питання законності призначення та використання бюджетних коштів на виплату щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, інших видів соціальної допомоги, пільг, субсидій і т. Д., А також на компенсацію підприємствам середнього заробітку покликаних на військову службу працівників.

Контролем охоплено чверть всіх органів соціального захисту області та досліджені факти можливих порушень за інформацією, що надало Міністерство фінансів України за результатами верифікації. Так, за цією інформацією оброблено 34,9 тис. Записів з виплати державних допомог, перевірено 12,8 тис. Осіб і підтверджені факти порушень при наданні та виплаті всіх видів соціальної допомоги 474 особам.

Майже всі управління праці та соціального захисту населення необґрунтовано призначили і виплатили з державного бюджету 3,9 млн грн адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам, надали недостовірні дані про наявність у них і членів їх сімей житлових приміщень на неокупованої території, депозитних коштів в сумах, що перевищують 10 -кратноє розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Через недостатній контроль з боку соцорганов за використанням коштів, виділених з державного бюджету на компенсацію підприємствам в межах середнього заробітку працівників, покликаних на військову службу за призовом по мобілізації, 9 територіальних органів соціального захисту з порушенням законодавства використали 358 тис. Грн.

Крім того, 94 особам безпідставно виплатили субсидії на суму понад 353 тис. Грн.

Ще 225 тис. Грн грошової допомоги надміру отримали 33 внутрішньо переміщених осіб, діти яких продовжують навчання на окупованих територіях, 154 тис. Грн – 22 сім’ї як малозабезпечені сім’ї.

Серед інших порушень: виплати державної допомоги померлим особам, особам за втраченими паспортами, по догляду за дитиною до досягнення ними 3-річного віку, компенсаційні виплати непрацюючим працездатним особам, які доглядають за інвалідами або особами, які досягли 80-річного віку.

Зараз усунуто фінансових порушень на суму майже 1,8 млн грн.

Матеріали 11 контрольних заходів передано до правоохоронних органів, за результатами розгляду 7 з них внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Про результати 7 ревізій проінформовано правоохоронні органи.