Як хазяйнують у найбільшій громаді Тернопільської області

7 Травня 2017 21:33

За висновками Центру  Політичних Студій та Аналітики Тернопільська обласна рада визнана найпрогресивнішою за впровадження кращих практик прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування в Україні.

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук особисто приїхав зустріти журналістів з східних та південних регіонів України, які завітали ознайомитися з успішним прикладом об’єднання територіальних громад на Тернопільщині.

Тут створено 26 територіальних громад. Це – найбільша кількість в Україні. Майже 128 мільйонів гривень з державного бюджету для розвитку таких територіальних об’єднань перепало Тернопільщині. І це, запевняють представники влади, не єдине, що можуть отримати громади, якщо будуть достатньо активними.

Серед проблем громади на першому місці – незадовільний стан доріг.

Теребовлянська громада, яка приймала гостей, об’єднує близько 30600 мешканців, 25 сіл та місто Теребовлю. Бюджет громади – 130 млн.грн. Там кажуть: намагаються взяти участь у всіх можливих проектах стосовно децентралізації.

У 2015 році Теребовля підписала договір про поріднення міст з м. Любомир (Польща).

Відчувається, що голова громади, Сергій Іванович Поперечний, має справжній народний авторитет. Журналісти побачили, як хазяйнують у найбільшій громаді в Тернопільській області.

Спочатку гостям представили нещодавно відкритий Центр дозвілля. Цей Центр – приклад для всієї України – створено на базі колишнього Будинку культури. Для дітлахів і підлітків тут – купа цікавих занять. Є і куточок для дорослих, де можна просто поспілкуватися у затишній атмосфері. Незабаром відновлять діяльність і знаменитого Лемківського хору.

Девіз місцевого ліцею: «Ми виховуємо не відмінників, а успішних людей». Достатньо мудрий девіз. Про те, як живеться ліцеїстам, розповідали гостям педагоги та учні.

Як переможець минулого року Теребовля минулого тижня приймала у себе учасників фіналу Чемпіонату України з волейболу дитячої ліги. Тож ми мали змогу подивитися цікаві спортивні змагання.

А краєвиди Теребовлі  – це ніби казка. Перша згадка про Теребовлю з’явилася у 1097 році. Тут збереглися залишки храмів та церков, дерев’яних палаців  16 – 17 століть.

Перед об’єднаними територіальними громадами зараз постає чимало завдань. На Тернопільщині впевнені, що поступово вдасться їх реалізувати.

– На сьогоднішній день всі практично громади отримали немалий ресурс. Приклад Теребовлянської громади – їх раціональне використання, говорить Віктор Овчарук.

У Теребовлянській громаді успішно вирішили проблему утилізації сміття. Два роки тому тендер на вивезення твердих побутових відходів у громаді виграло приватне підприємство «Екобаланстер». За дані послуги мешканці щомісяця сплачують 12 грн. з сім’ї.

Все сміття звозиться на сміттєпереробне підприємство – сміттєпереробно-сортувальний комплекс у селі Плебанівк. 65% сміття після сортування потрапляє на вторинну переробку, залишки захоронюються на місцевому сміттєзвалищі. Працівники підприємства, які сортують сміття вручну,  отримують заробітну плату в залежності від виробітку, це – біля чотирьох тисяч гривень. Наразі це – чи не єдине сертифіковане сміттєзвалище на Тернопільщині.

Тож тут вміють хазяйнувати.

Віра Касьянова.