Томенко: Влада спотворила ідею електронного декларування!

25 Травня 2017 09:09

Представники влади продовжують спотворювати ідею електронного декларування, надалі перетворюючи контроль за цим процесом на механізм політичного тиску та маніпулювання. Про це лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко заявив, коментуючи  історію з народним депутатом Г. Бобовим, який, за словами генпрокурора Ю. Луценка, «визнав свою вину і збирається сплатити мільйон доларів податків», а водночас сам Бобов спростовує цю заяву Генпрокурора і говорить про тиск на бізнес його родини.

У ситуації з так званими «готівковими мільйонерами» він пропонує, перш за все, спочатку підтвердити наявність задекларованих ними коштів, а потім – розмістити їх в українських державних банках.

«Перший захід виконував би контрольну функцію. Адже маємо непоодиноку інформацію про те, що, усвідомлюючи подальший, більш жорсткий контроль за використанням коштів, значна кількість декларантів записала у своїх деклараціях віртуальні готівкові кошти. У всякому, разі, важко повірити в те, що хтось вдома тримає сотні мільйонів гривень готівкою, не кажучи вже про мільйони в іншій валюті», – зазначив М. Томенко.

«Щодо необхідності розміщення цих коштів в державних банках, то це був би економічний засіб контролю. Адже керівники держави, члени їхніх родин та всі, хто задекларував мільйони готівки, мусили би ці кошти покласти в українські банки для того, щоб бодай підтвердити Присягу державного службовця про те, що вони обіцяли «вірно служити народові України, суворо дотримувати Конституції та законів України, сприяти втіленню їх у життя, зміцнювати їх авторитет, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян» тощо. Ці два методи – контрольний та економічний – мали би набагато більший результат, ніж нинішнє маніпулювання електронними деклараціями «правильних» чи «неправильних» депутатів або посадовців в інтересах їхнього утримання при владі», – вважає М. Томенко.

“РІДНА КРАЇНА”

Фото: pedpresa.ua.