Футурологи розказали українцям про майбутнє з роботами і дронами

27 Травня 2017 10:20

http://poradum.com

У майбутньому люди адаптуватимуться під гаджети, власні автомобілі будуть не потрібні, 80% професій зникнуть, а інформація з пристроїв потраплятиме відразу у мозок.

Ці та навіть ще сміливіші прогнози – куди рухається світ і ми у ньому, озвучили під час Українського форуму інтернет-діячів Iforum-2017.

ВВС Україна зібрала найцікавіші тези про те, як пристрої можуть змінити життя людей незабаром, а як змінюють його вже зараз.

Собача будка і зникнення посередників

Олексій Мась, один зі співзасновників Iforum, фахівець з мобільних розробок

Відбувається зміщення функцій користування пристроями. Ми фотографуємо телефонами, дзвонимо з ноутбуків, ходимо в інтернет з мобільних телефонів, бо так простіше і швидше.

Хоча і телефонами скоро знімати буде не модно. Усі незабаром фотографуватимуть дронами. Нещодавно представили новий дрон DJI Spark, який розпізнає обличчя. Ним можна керувати за допомогою жестів. Є такий жарт, що через те, що дрони поступово зменшуються, років через 10 у нас вдома будуть літати маленькі дрони. По штук 5 у кожному будинку. При цьому ви навіть не знатимете, чиї вони.

Люди адаптуються під пристрої. Ті, хто користувалися Google glass кажуть, що перші кілька днів у них боліла голова. А лікарі, які це досліджували, з’ясували, що голова болить через те, що мозок адаптується і вчиться бачити одночасно двома очима різні речі в різних точках.

Це відчули пілоти Apache, яким в окуляри на правому оці виводились практично всі показники приладів вертольоту.

Ми підлаштуємось під гаджети у майбутньому. Люди майбутнього зможуть вибрати, як саме інформація потраплятиме їм в голову. Наприклад, Ілон Маск розробляє систему, яка доносить інформацію прямо в мозок.

Майбутнє за роботами, яких носять. Люди, говорячи про роботів, вважають, що це якась штука, яка за ними бігає, або якийсь імплант, який вживляють всередину. Я вважаю, що це буде якийсь середній варіант – робот, який зможе відділитися від вас і піти, наприклад, за кавою, поки ви слухаєте доповідь. А далі знову перебуватиме з вами.

У майбутньому можлива заміна дешевих гаджетів на більш дорогі, якщо у них буде додатковий функціонал.

Наприклад, нещодавно презентували Google’s Jamboard, яка може замінити звичні дошку і фломастери. Ця панель значно дорожча, але вирішує багато задач – зберігає нотатки, дозволяє проводити конференції і вам вже не буде потрібен телевізор.

Посередники зникнуть

Зараз більшість інновацій пропонують сервіс, а не продукт. Популярні ті сервіси, які прибирають посередників і йдуть до спрощення. Кожен сервіс прагне до спрощення, бо люди не хочуть зайвих деталей. Шуму і так багато навколо. Uber став таким трендом, бо він прибирає залежність від посередників.

Залишилося прибрати посередника між собакою і будкою. Приклад – це сервіс Dog parker, який дозволяє залишити у місті домашнього улюбленця. Будка активується і управляється через мобільний. Можна телефоном зарезервувати найближчу будку, залишити собаку, якій там буде тепло і добре.

“Примочки супергероїів”

Андрій Длигач,економіст, футуролог, Advanter Group

Цінності майбутнього – це відкритість і довіра. У компанії “Тесла” не даремно відкрили патенти. Найважливіше у відкритості це те, що ти швидше привчаєш людей до своїх технологій.

Сховатися зараз не можна ніде. У світі, де навіть кавові машини стежать за барменами, а також аналізують тебе, як людину, розумний пил досліджує всі твої переміщення.

У майбутньому у шерінг-економіці особисті машини будуть не дуже потрібні. Ваша машина відвозить вас додому, далі підключає Uber і їде “грачувати” для вас. Три таких стартапи вже є в Китаї і в США. І це працює.

Тренд на стандартизацію закінчується, далі відбудеться персоніфікація. Ми втомилися ходити з однаковими смартфонами. Це повністю змінить виробництво, яке переміститься до вас додому. Вже зараз існують – і це не казка – принтери кондитерських виробів, принтери м’яса і коктейлів. Існуватиме принципово інший ланшафт виробництва кінцевих продуків “за приницпом запиту”.

Магазини майбутнього – це людина в центрі, навколо якої все крутиться: телевізори, кавоварки. Ти, як клієнт, оцифрований давно і твій розмір і смаки вже знають у магазині. Асортимент підлаштовується під твою готовність купити, під твій настрій зараз. Тебе ловлять на емоції і підлаштовують асортимент під твою готовність купувати.

Майбутнє за бізнесом, збудованим на кібернетичному розширенні людини можливостей. Тобто будуть розвиватсия так звані “супергеройські примочки”: зір, сила, реакція, обробка вхідних данних. Чому б, наприклад, не розробити молекулярний аналізатор, який може бути вбудований в око і “сканувати” людей навколо.

Молекулярні аналізатори, які можуть поміститися у кишені, існують вже зараз. За кілька хвилин можна визначити склад продуктів, їжі, рослин, косметики.

80 % професій зникнуть. Бухгалтерам і маркетологам доведеться вигадати собі нову роботу. Маректологи у тому вигляді, у якому вони були раніше, будуть не потрібні. Чим ми займемося? Велике питання. Але у персоніфікованому, роботизованмоу світі творчість, освіта, навчання один одного будуть головними напрямками.

3D-друк – це теперішнє, майбутнє це 4D-друк. Динамічний друк, який міняється в процесі і налаштовується на тебе. Це об’єкти, що змінюють форму, функції за запитом.

Найдешевша енергія – це сонце

Ігор Новіков, Посол Singularity University в Україні, місія якого впроваджувати ініціативи щодо ефективного використання технологій, які позитивно впливають на рівень життя людей.

Ми живемо у світі, де сонце – це найдешевша енергія. Поки ми сперечаємось про сонячні панелі, “Тесла” вже продає сонячну черепицю. З квітня вони беруть передзамовлення у США. Поки ми говоримо про нафту, газ і вугілля, в Абу-Дабі уклали найдешевший несубсидійований контракт на електроенергію з будь-якого джерела.

Викопне паливо відійде у минуле. Бентлі вже робить електроавтомобілі. Вже не стоїть питання, чи замінять електрокари автомобілі з двигуном внутрішнього згорання, питання – коли. Це не 10 років, а набагато менше. Вже інсують стартапи, які роблять водневі вантажівки і потяги.

Автомобілі майбутнього будуть безпілотними.

Люди не люблять купувати одяг онлайн, бо його не можна помріяти. Щоби це змінити, потрібна технологія вимірювання простору. Щоби в режимі селфі провести телефоном і створити 3D-модель. Така технологія вже існує у комерційній експлуатації – це Google Tango. Вона дозволяє виміряти об’єм простору.

Роботи потихеньку прогресують і витісняють людей. Є роботи, які смажать бюргери, а є робот-нейрохірург, який робить операцію на головному мозку у 50 разів швидше від людини.

Штучний інтелект – це не майбутнє, це вже сьогодні. Він виграв у людини у шахмати і навіть у покер, гру з неідеальною інформацією. У монастирях Китаю машини зі штучним інтелектом борються з крадіжками туалетного паперу.

За прогнозами, у найближчі 10 років без роботи залишаться 30% населення землі. Роботи в тисячі разів швидше виконують роботу за людей. Нещодавно, працюючи з документами, штучний інтелект за дві секунди виконав роботу, на яку б знадобилося 360 тисяч людиногодин.

Якщо швидкість змін ззовні починає перевищувати швидкість змін зсередини, ваша компанія помре. Потрібно знати, як змінюється світ, до цього потрібно бути готовим.

За матеріалами ВВС-Україна.