У МОЗ назвали причину більшості хвороб українців

30 Травня 2017 14:48

beauty.at-its.com

2/3 усіх хвороб в Україні є наслідком неправильного харчування. Такі дані були озвучені під час круглого столу «Міжнародний день здорового травлення: як харчуються українці», повідомляють у прес-службі Міністерства охорони здоров’я.

За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань: серцево-судинних, онкологічних, діабету, порушення обміну речовин. На жаль, сьогодні ця проблема стала головним викликом для системи охорони здоров’я в Україні. Діабет, рак, серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби органів дихання зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 86% смертей українських громадян.

Експерти зазначають, що в основі щоденного раціону кожного українця повинні бути овочі та фрукти (5 порцій на день), далі продукти тваринного походження, зернові і бобові, правильні жири (наприклад, горіхи) і, нарешті, прості вуглеводи.

Особливої уваги потребують діти. Згідно з опитуванням, проведеного у рамках міжнародного проекту «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді», фіксується суттєве погіршення харчових звичок дітей із віком.

Загальна частка учнів, які повністю відмовляються від сніданку у будні, протягом навчання у школі збільшується майже втричі – з 5,9% у 10-річних до 17,2% у 17-річних. У раціоні харчування старшокласників з’являється більше некорисних снеків та солодощів.

Третя частина опитаних зазначила, що овочі та фрукти вживають максимум до 4 разів на тиждень, це за умови, що в раціоні повинно бути приблизно 5 прийомів таких продуктів щодня.