На екокарті Дніпропетровщини можна віртуально помандрувати заповідниками

8 Червня 2017 17:47

На сайті екомоніторингу області ecoinfo.dp.ua з’явилися віртуальні тури Україною. За допомогою комп’ютера або мобільного телефона можна помандрувати чотирма заповідниками Дніпропетровської, Київської, Запорізької та Донецької областей. Про це повідомив на прес-конференції директор департаменту екології та природних ресурсів ДніпроОДА Руслан Стрілець.

«Ми давно хотіли додати на ecoinfo.dp.ua заповідники… В області їх більше 170. Думаю, невдовзі всі об’єкти заповідного фонду будуть на карті», – розповів Руслан Стрілець.

Для віртуальної подорожі потрібно зайти на сайт ecoinfo.dp.ua та обрати бажаний заповідник. Ефект повного занурення буде у власників окулярів віртуальної реальності.

«Достатньо зісканувати розміщений на сайті штрих-код на будь-який смартфон. Тобто ми його скануємо через телефон, ставимо телефон в окуляри і можемо переміщатися в лічені секунди», – пояснив керівник EGAP DNIPRO Сергій Долгополий.

Для реалізації ідеї 3D турів, заповідники фотографували з квадрокоптера та вдосконалювали інтерфейс еко-сайту.

«Наступним етапом буде промисловий туризм. У нас є 25 основних забруднювачів. Більшість з них дали добро на зйомку підприємств. Так само, як і заповідники, всі бажаючі зможуть відвідати будь-яке підприємство».

Унікальний еко-сайт ecoinfo.dp.ua запустили на Дніпропетровщині у 2016 році волонтери та команда Валентина Резніченка. Ідея виникла під час стратегічної сесії у ДніпроОДА. На інтерактивній карті – вже понад 2,5 тисячі об’єктів. Це заводи, полігони твердих відходів, електростанції. Кожен може дізнатися про стан навколишнього середовища в конкретному місці області. Інформацію про стан повітря та скиди надають підприємства регіону. Нещодавно проект став переможцем національного конкурсу EGAP Challenge у напрямку екологія.