Як правильно витратити зарплату: поради експертів

12 Червня 2017 18:06

Одне з перших “фінансових” правил – планування, розповідає засновник тренінг-центру “Cashflow Ukraine” Олексій Половинкін. Експерт упевнений: планувати потрібно не тільки покупки в супермаркетах, але і всі витрати.

Наприклад, розділити свою зарплату на кілька частин: накопичення, обов’язкові витрати і бажані витрати. Останнім пунктом можна пожертвувати і при необхідності скоротити список “бажаних покупок”. Наприклад, при зарплаті в 10 000 гривень, 1000 можна заощадити (відкладати гроші на великі покупки і пенсію), 5000 гривень витратити на обов’язкові витрати (продукти, комуналка, обслуговування кредиту і т.п.), а 4000 гривень залишити на бажані витрати ( одяг, солодощі, таксі і т.п.).
“Більшість українців, не плануючи, отримують зарплати і відразу ж їх витрачають на бажані витрати і потім, до кінця місяця, ледве зводять кінці з кінцями”, – розповідає про помилки українців Олексій Половинкін. Якщо зарплати вистачає тільки на обов’язкові витрати, потрібно задуматися про пошук додаткового доходу або нової роботи.

Олексій Половинкін впевнений, що правильно спланувавши свої витрати, можна легко позбутися від неприємних “несподіванок”.

“Більшість живуть з таким мисленням:” катастрофа, моя дівчина вагітна, а я ще не готовий! “,” О жах, дитина йде в перший клас, стільки витрат “. Хіба ви раніше не знали, що дитина піде в перший клас? Якщо людина планує, він вже інакше мислить: “о, нарешті пенсія, можна подорожувати по всьому світу”, “ура, у мене буде дитина!”. Якщо планувати, тоді і життя стає приємніше “, – розповідає експерт.

Купувати товари на продуктових ярмарках. На сільгоспярмарках овочі, фрукти, м’ясо, рибу, мед, і молоко, як заявляють в КМДА, можна купити на 10-15% дешевше, ніж на звичайних міських ринках. Де знайти столичні ярмарки, можна дізнатися тут.

Перед походом в магазин або ринок скласти список продуктів. Експерти також радять не ходити за продуктами на голодний шлунок. Найкраще заздалегідь скласти список необхідних продуктів на тиждень, і купувати тільки товари за списком. Якщо з’явилося бажання купити щось не зі списку, цей товар можна записати в список на наступний тиждень.

Підписатися на розсилання супермаркетів і користуватися знижками. У багатьох великих мережах супермаркетів є знижки на певні товари. Наприклад, в одній з мережі супермаркетів зараз пральний порошок продається зі знижкою в 30%. Такі знижки бувають практично на будь-які товари.
Уважно вибирати продукти. Крупи краще купувати мішками, так дешевше. Ціни на продукти місцевих виробників можуть бути нижче – їм не потрібно витрачати кошти на транспортування і тривале зберігання. Ціла курка завжди дешевше, ніж по частинах. З лап і крил можна приготувати суп.
Ціни в інтернет-магазинах можуть бути значно нижче за рахунок економії на продавцях і оренді за приміщення.  Техніка в інтернеті теж може бути дешевше, ніж в магазинах. Крім того, якщо влітку купувати зимовий одяг і взуття, а взимку – річну, можна купувати якісний одяг і взуття з великими знижками.

Джерело: segodnya.ua