Дніпрян запрошують долучитись до збору архівів закритого міста

17 Червня 2017 13:29

Дніпрян запрошують долучитися до діалогу та збору архівів закритого міста, яким був Дніпропетровськ у шістдесяті — вісімдесяті роки.

У 60-80-х роках минулого століття виробництво ракет на «Південному машинобудівному заводі» опустило своєрідну залізну завісу на мешканців космічної столиці.

«Знаю дві людини, що займали перші місця в чемпіонаті Союзу, проте за кордон їх ніколи не відправляли, — ділиться спогадами учасник проекту Михайло Пудніков, — Вони всюди відправляли листи, але їм ніхто нічого не пояснював. Потім, нарешті, сказали, що їх не пускають, бо вони працювали на Південмаші».

Це відчували на собі навіть люди, що не були причетні до будівництва ракет. «Вони жили у цьому місті, це впливало на їхній щоденний побут, і ми це хочемо показати. Сьогодні  — перша частина проекту, де можна ознайомитися з ідеєю та форматом. Наступні два дні будуть лабораторними. Кожен з мешканців міста може стати частиною історії, для цього треба принести якусь річ, що асоціюється з цим періодом життя міста», – вважає авторка проекту Катерина Семенюк.

«Дуже мало зберігається документів, що можуть показати розмаїття досвідів. Ми хочемо дати різносторонню картину та вберегти від поділів на «чорне» та «біле», — наголошує співкоординаторка проекту Ганна Погрібна, — Люди дуже по-різному жили, когось ця закритість обмежувала, комусь давала кар’єрні можливості, хтось цього взагалі не помічав».

Місце проведення – виставочний простір на Гусенка, 17, де у найближчий час відкрита лабораторія чекає всіх бажаючих.

За матеріалами: Дніпроград.