Кілька років тому Ганна Катаріна Шаффнер (Anna Катаріна Schaffner) стала черговою жертвою епідемії емоційного вигорання.

Анна Катаріна Шаффнер
Літературний критик, вивчає історію медицини в Кентському університеті у Великобританії. Автор книги Exhaustion: A History («Історія перевтоми»).

 

Все почалося з розумової та фізичної втоми, відчуття важкості. Навіть найпростіші справи відбирали всю енергію, а зосередитися на завданні було неймовірно складно. Намагаючись розслабитися, Анна могла годинами здійснювати одноманітні і непотрібні дії, наприклад перевіряти електронну пошту.

Разом з втомою прийшов відчай. «Я була розбита, розчарована і безнадійна», — згадує вона.

Якщо вірити засобам масової інформації, перевтома — сучасна проблема. На телебаченні часто міркують про напруженні, яке ми відчуваємо з-за надлишку інформації, постійної залученості в потік новин і повідомлень. Багато хто вважає, що наше століття — справжній апокаліпсис для енергетичних запасів.

Але чи правда це? Або періоди виснаження і енергетичні спади — така ж невід’ємна частина нашого життя, як нежить? Шаффнер вирішила з’ясувати це. Її книга Exhaustion: A History стала дослідженням того, як лікарі і філософи минулого визначали межі можливостей людського тіла і розуму.

ЕМОЦІЙНЕ ВИГОРАННЯ АБО ДЕПРЕСІЯ

Найяскравіші приклади вигорання можна спостерігати там, де панує висока емоційна напруга, наприклад в охороні здоров’я. Німецькі вчені з’ясували, що близько 50% лікарів у Німеччині страждають від емоційного вигоряння. Вони відчувають втому протягом усього дня, а вранці одна думка про роботу псує настрій.

Цікаво, що представники різних статей борються з вигорянням різними способами. Фінські дослідники виявили, що чоловіки частіше беруть довгу відпустку по хворобі, чим жінки.

Оскільки депресія нерідко супроводжується млявістю та відчуженням, деякі вважають, що емоційне вигорання — просто інша назва розлади.

У своїй книзі Шаффнер призводить статтю однієї німецької газети, в якій вигоряння називають «елітної ” версією депресії» у фахівців високого класу. «Тільки у невдах буває депресія. Доля переможців, вірніше, колишніх переможців — емоційне вигорання», — стверджує автор статті.

І все ж ці два стани прийнято розділяти.

Теоретики погоджуються з тим, що депресія веде за собою втрату впевненості або навіть ненависть і презирство до себе, що не характерно для емоційного вигорання, при якому думки про себе залишаються незмінними. При вигорянні гнів спрямований не на себе, а, швидше, на організацію, в якій людина працює, або на клієнтів, або на соціополітичних або економічну систему.

Ганна Шаффнер

Не варто плутати вигоряння і з іншим розладом — синдромом хронічної втоми. Людина, що страждає від нього, переживає тривалі періоди зменшення фізичних і психічних сил — як мінімум протягом 6 місяців. Крім того, багато пацієнти скаржаться на біль при найменшій активності.

НАШ МОЗОК НЕ ГОТОВИЙ ДО СУЧАСНОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

Є думка, що наш мозок не пристосований до тривалих періодів напруги, настільки природним для сучасного світу. Ми постійно прагнемо підвищити продуктивність, зробити більше і краще, довести, чого ми стоїмо, і виправдати очікування.

Ми постійно стикаємося з тиском начальників, клієнтів і своїх думок про кар’єру і гроші. Тиск не слабшає з кожним днем, і рівень гормонів стресу поступово збільшується. Виходить, що наше тіло постійно знаходиться в режимі боротьби.

Міста заповнені технікою, життя в них ніколи не завмирає. Вдень ми зайняті роботою, вночі дивимося фільми, переписуємося в соцмережах, читаємо новини, без кінця отримуємо повідомлення. І, не маючи можливості повноцінно відпочити, ми втрачаємо енергію.

Перевтома і сучасний спосіб життя
tokyoform/Flickr.com

Здається, все логічно: сучасний спосіб життя занадто суворий для нашого непідготовленого мозку. Але виявляється, випадки емоційного вигорання зустрічалися й раніше, задовго до появи гаджетів, офісів і повідомлень.

ІСТОРІЯ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРАННЯ

Коли Шаффнер досліджувала історичні документи, вона виявила, що люди страждали від сильної втоми задовго до появи сучасних мегаполісів з напруженим ритмом життя.

Одна з найбільш ранніх робіт про перевтомі належала римському лікарю Галену. Як і Гіппократ, він вірив, що всі фізичні і психічні розлади пов’язані з порушенням балансу чотирьох рідин організму: крові, слизі, жовтої та чорної жовчі. Так от, переважання чорної жовчі уповільнює кровообіг і закупорює шляху до мозку, викликаючи млявість, слабкість, втома і меланхолію.

Так, у цій теорії немає наукової основи. Але думка про те, що мозок заповнюється чорної в’язкою рідиною, цілком відповідає відчуттям втомлених людей.

Коли християнство стало частиною західної культури, перевтома почали вважати ознакою духовної слабкості. Шаффнер приводить в приклад роботи Євагрія Понтійського, написані в IV столітті. Богослов описує «полуденного демона», який змушує ченця мляво дивитися у вікно і нічого не робити. Це розлад вважалося недоліком віри і сили волі.

Релігійні та астрологічні пояснення переважали аж до народження сучасної медицини, коли лікарі почали визначати симптоми втоми як неврастенію.

У той час медики вже знали, що нервові клітини проводять електричні імпульси, і припускали, що у людей зі слабкими нервами сигнали можуть розсіюватися.

Багато видатні особистості — Оскар Уайльд, Чарлз Дарвін, Томас Манн і Вірджинія Вулф — мали діагноз «неврастенія». Доктора звинувачували в усьому соціальні зміни, пов’язані з промисловою революцією. Але слабка нервова система вважалася ознакою вишуканості і розвиненого інтелекту, а тому багато пацієнтів навіть пишалися своєю недугою.

У деяких країнах досі діагностують неврастенію. Цей термін використовується в Китаї та Японії, і знову ж таки, його нерідко визнають більш м’яким назвою депресії.

Але якщо проблема не нова, може, перевтома і емоційне вигорання — просто частини людської природи?

Перевтома існувало завжди. Змінювалися тільки його причини та наслідки.

Ганна Шаффнер

У Середньовіччі вважали причиною «полуденного демона», в XIX столітті — освіта жінок, у 1970-х роках — капіталізм і безжальну експлуатацію співробітників.

ФІЗИЧНИЙ АБО РОЗУМОВИЙ РОЗЛАД

Перевтома: причини
Mark Magnusson/Flickr.com

Ми досі не розуміємо, що забезпечує приплив енергії і як можна швидко витратити її без фізичних навантажень. Ми не знаємо, яка природа симптомів перевтоми (фізична або психічна), чи є вони результатом впливу середовища або наслідком нашої поведінки.

Мабуть, правда десь посередині. Тіло і розум нерозривно пов’язані, а значить, наші почуття і переконання впливають на стан організму. Ми знаємо, що емоційні проблеми можуть посилювати запалення і біль, а в деяких випадках навіть викликати судоми або сліпоту.

Не можна сказати, що перевтома — це тільки фізична або тільки психічний розлад. Обставини можуть затуманити розум і скувати тіло втомою. І це не уявні симптоми, вони можуть бути настільки ж реальними, як температура при застуді.

ГРАМОТНИЙ ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ЛІКИ ВІД ВИГОРАННЯ

Шаффнер не заперечує, що в сучасному житті занадто багато стресу. Але вона вважає, що частково в цьому винні наша свобода і гнучкий графік. Зараз представники багатьох професій можуть працювати тоді, коли їм зручніше, і управляти своїм часом.

Без чітких рамок багато людей переоцінюють свої сили. В основному вони бояться, що не виправдають очікувань, не отримають бажаного, не задовольнять свої амбіції. І це змушує їх працювати на знос.

Також Шаффнер вважає, що електронна пошта та соціальні мережі можуть підточувати наші сили.

Технології, які були покликані зберігати нашу енергію, тільки додають нам стресу.

Ганна Шаффнер

Якщо історія чому і навчила нас, так це того, що не існує універсального ліки від перевтоми. У минулому пацієнтам з неврастенією прописували тривалий постільний режим, але нудьга робила тільки гірше.

Сьогодні людям, які страждають від перевтоми і вигорання, пропонують когнітивно-поведінкову терапію, яка допомагає керувати емоційним станом і знаходити способи поповнення сил.

У кожної людини свій спосіб боротьби з емоційним виснаженням. Ви повинні знати, що відновлює ваші сили, а що провокує енергетичний спад.

Ганна Шаффнер

Деяким людям необхідний екстремальний спорт, інші відновлюються з допомогою читання. Головне — встановити межі між роботою і відпочинком.

Сама Шаффнер виявила, що дослідження перевтоми, як ні парадоксально, заряджало її енергією. «Мені було цікаво цим займатися, а те, що багато людей в різні періоди історії переживали щось схоже, заспокоювало мене», — говорить вона.

 За матеріалами: lifehacker