Українські фільми представлять на фестивалі в Чехії

3 Липня 2017 10:00
Українські фільми “Межа”, “Стрімголов”, “Вулкан” і “Стасіс” покажуть в офіційній програмі 52-го Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах (Чехія).
Про це під час прес-конференції в “Укрінформі” повідомив міністр культури Євген Нищук.
“Для нас цей фестиваль – це можливість дати імпульс ширшій співпраці в культурній сфері. Цей майданчик і участь наших фільмів дали можливість офіційно зустрітися в Карлових Варах з моїми колегами з Чехії та зі Словаччини – два міністри приїдуть на фестиваль, на якому ми будемо обговорювати як подальшу співпрацю у сфері кінематографу, так і в цілому культурної співпраці. Тому для мене це подвійна місія”, – сказав Нищук.
Він підкреслив, що кінофестиваль в Карлових Варах є одним з найпрестижніших кінофорумів у Європі, тож участь українських фільмів в ньому є дуже важливим аспектом.

Фільм “Межа”
ukraineartnews.com​

За словами міністра, стрічки створені в копродукції з іншими країнами. Однак, “велика частина – і фінансова, і творча – саме з боку української держави”.
Нищук також підкреслив, що для України дуже важливо, щоб вітчизняні фільми були системно представлені на світовій арені.
“Ви знаєте, що у нас набирає обертів відродження українського кінематографу, воно є пріоритетним і для нас, для уряду, і для кінематографістів, тому що кіно – це те, що виховує суспільство, примиряє, може з кращого боку показати Україну. Ви знаєте, що цього року у нас виділено півмільярда на виробництво українського кіно”, – сказав Нищук.
Фільм “Стрімголов”
ukraineartnews.com​
У свою чергу голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко зазначив, що цього року на Карловарському міжнародньому кінофестивалі, який пройде з 30 червня по 8 липня, Україна буде представлена ​​в конкурсних програмах і в професійних секціях індустріальної платформи.

 

Зокрема, українсько-словацький фільм “Межа” режисера Петера Бебьяка представлений в головній конкурсній програмі фестивалю, а стрічка “Стрімголов” режисера Марини Степанської – в конкурсній програмі “З Заходу на Схід”. Обидві роботи створені за підтримки Держкіно України.

В основу сценарію кримінального трилера “Межа” лягла реальна історія, що сталася в словацько-українському прикордонні влітку 2007 року. Вона показана через призму сімей, причетних до організованої злочинності.

Зйомки проходили на території України, Словаччини та Чехії. У головних ролях знялися відомі українські актори Римма Зюбіна та Станіслав Боклан, а також Олександр Піскунов, Володимир Геляс, Макар Тихомиров та інші. Зайняті також словацькі актори Емілія Вашаріова, Томаш Масталір, Христина Канатова, Євген Лібезнюк, Андрій Хреков, Мілан Мікульчик та інші.

Проект фільму “Стрімголов” є одним з переможців Восьмого конкурсного відбору Держкіно. Фільм розповідає про молодих людей, які намагаються зробити складний вибір в умовах непростого часу. Антон – музикант-вундеркінд, який не впорався з покладеними на нього надіями, повертається додому після навчання в Швейцарії і лікування від алкогольної залежності. Катя – дівчина, яка знімає кімнату на Троєщині і шукає себе. Стрічка розповідає, як випадкова зустріч може змінити все.

 

Крім того, на кінофестивалі будуть представлені повнометражна ігрова кінокартина “Вулкан” українського режисера Романа Бондарчука, а також підтримана державою дебютна ігрова стрічка Мантаса Кведаравічюса “Стасіс”.

Роман Бондарчук
ukraineartnews.com​
“Цього року на фестивалі наших фільмів значно більше, що свідчить про зростаючий потенціал нашого кінематографа. Фестиваль – це можливість продемонструвати досягнення нашої культури і кіноіндустрії. Ми ставимо за мету – відкрити Україну для світу, показати наші можливості і запросити до співпраці”, – сказав Іллєнко.