Як не застудитися влітку?

3 Липня 2017 11:49

фото з відкритих джерел

Спекотне літо стало вже для нас звичним явищем. Але палюче сонце, розпечений асфальт, пил, задуха – важкі випробування для нашого організму. На допомогу, звісно ж, приходить “розумна” техніка. Серед них і кондиціонери.

Однак, часто, замість комфорту в спеку,  людина отримує від кондиціонера похід на “лікарняний”…

Найчастіше кондиціонери “звинувачують” в тому, що вони сприяють виникненню застудних захворювань. Різкий перепад температур (наприклад, якщо людина заходить з вуличної спеки в прохолодний кабінет) є для людського організму стресовим. А тому лікарі не радять налаштовувати кондиціонер на режим занадто низької температури.

Як стверджують медики, безпечний перепад температури в приміщенні й на вулиці не  має перевищувати 5-7°С. Якщо на вулиці тридцятиградусна спека, то в приміщенні повітря не варто охолоджувати нижче позначки в 24°С. Взагалі, найоптимальнішою для життєдіяльності людини і найкращою для здоров’я, фізіологи називають температуру (при нормальній вологості) плюс 22-24° С. Тому медики радять не доходити до фанатизму, створюючи мікроклімат у приміщенні. Інакше – вихід на лікарняний гарантовано.

Запалення м’язів, нежить, загострення хронічних хвороб – саме ці недуги найчастіше підкошують і так слабких здоров’ям офісних працівників. До того ж, в приміщенні з кондиціонером намагайтеся уникати прямого потоку холодного повітря. Спокуса поніжитися під холодним струменем повітря часто призводить до болю в спині.

До речі, навіть звичайне провітрювання квартири з навстіж відкритими вікнами, може стати причиною нездужання влітку. Якщо ви хочете провітрити дім, відкривайте вікна по черзі й не стійте довго на протязі. Також варто пам’ятати, що кондиціонери несуть небезпеку для здоров’я не лише через різкі перепади температури та переохолодження. Ще одна причина – кондиціонер постійно “прокручує” одне і те ж саме повітря, в якому поступово зростає концентрація шкідливих мікроорганізмів: небезпечних бактерій, вірусів, пилових кліщів і алергенів.

З таким «вихлопом» з кондиціонера нерідко бувають пов’язані проблеми зі здоров’ям. Обов’язково дотримуйтеся інструкції і чистіть внутрішні фільтри кондиціонера не менше одного разу на місяць.

ТЕПЛІ НАПОЇ – КОРИСНІШІ

“Не їж морозива, не пий холодної води, бо застудишся!” – хто не пам’ятає подібних маминих повчань! І вона справді мала рацію: лікарі мають усі підстави відносити застудні захворювання та ангіну до літніх сезонних захворювань. Ослаблений імунітет (що є основною передумовою для захворювання), температурні перепади, зловживання крижаними напоями та десертами…

В результаті переохолодження горла та верхніх дихальних шляхів нас підстерігають ангіни, ларингіти, тонзиліти й інші захворювання горла. Як же від них вберегтися?

Лікарі радять: не пийте нічого холодного. В спеку, насправді, набагато корисніші теплі й гарячі напої. Згадайте про досвід східних народів, що живуть в пустелях: гарячий чай і суп присутні в їхньому меню щодня. Якщо ж відчули перші неприємні симптоми та першіння в горлі – пийте багато теплої рідини. Полощіть горло відварами ромашки, календули, шавлії. І, звісно ж, обов’язково зверніться до лікаря, адже ангіна нерідко потребує призначення антибактеріальних препаратів.

І ще медики застерігають: якщо це захворювання трапляється у вас частіше одного разу на рік, можливо, слід серйозно потурбуватися про здоров’я зубів. Пошкоджена зубна емаль, запалені ясна, карієс стають постійним джерелом інфекції для дихальних шляхів.

Звичайно, влітку не хочеться думати про візит до стоматолога, проте не варто його відкладати. Щоправда, утримайтеся від лікування зубів в занадто сильну спеку: при високій температурі можлива підвищена кровоточивість, а знеболююче може викликати неадекватну реакцію.

Бажаємо вам міцного здоров’я!

За матеріалами: ye.ua.