Коли і як українці зможуть збирати на пенсію

21 Липня 2017 16:55

Як заявляє Міністр соціальної політики України Андрій Реви, відразу після прийняття пенсійної реформи почнеться дискусія про введення другого – накопичувального рівня пенсійної системи.

Старт впровадження накопичувального рівня буде залежати від того, наскільки успішно в країні будуть вирішені відповідні проблеми. Йдеться про темпи детінізації економіки. Крім того, після запланованого зростання рівня заробітної плати в Україні збільшаться і відрахування в бюджет. Після цього можна буде вводити накопичувальний рівень.

Спочатку накопичувальні пенсії впровадять тільки для шахтарів, і то для того, щоб звільнити Пенсійний фонд від «дорогих шахтарських пенсій» і делегувати ці витрати роботодавцям. Ставку соціального внеску для них збільшать з 22 до 37%. Йдеться про перший пільговому списку, куди входять шахтарі, деякі медики, працівники хімічного виробництва, метрополітену і т.д. З січня 2019 го додаткові внески для працівників цих спеціальностей молодше 35 років будуть акумулюватися не в Пенсійному фонді, а на індивідуальному рахунку.

В одному із законопроектів про пенсійну реформу накопичувальний рівень планували ввести вже в цьому році. Якби документ прийняли, всім українцям віком до 35 років довелося б додатково до єдиного соцвнеску (а це 22% від зарплати) платити в цьому році 2%, а у 2022-му – 7%. Українці старше 35, але молодше 55 років могли б добровільно приєднатися до накопичувальної системи і виплачувати внески. Пенсіонерів нововведення не торкнулися б.

Як пояснили в Міністерстві соціальної політики, згідно з чинним законодавством, запустити накопичувальний фонд повинні тільки після ліквідації дефіциту Пенсійного фонду. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман припускає, що ліквідувати дефіцит можна тільки в 2024-му. Тоді і може повноцінно запрацювати накопичувальний рівень. В цьому році в бюджеті ПФ передбачений дефіцит в розмірі 141 мільярда гривень.

 

Джерело: segodnya.ua