Всесвітній тиждень грудного вигодовування у Дніпропетровському обласному перинатальному центрі

1 Серпня 2017 18:49

80 мільйонів років живуть на нашій землі примати – великий клас ссавців, до яких відносяться і люди. Вони годують своє потомство тільки своїм молоком, і тим самим продовжують свій рід на Землі. Кожна жінка мріє стати мамою і, при опитуванні, 96% із них хочуть годувати свою дитину грудьми,. Вони розуміють, що материнське молоко – це не тільки їжа, а і прояв великої взаємної любові матері та дитини і, загалом, любові до всього світу.

Здається, що може бути природнішим ніж мати, яка годує дитину грудьми? Але шлях до виключно грудного вигодовування дітей до 6 місяців був складним для України та інших країн світу. Розпочався він 1 серпня 1990 року, коли на Інночентійскій конференції була прийнята Декларація ВООЗ/ЮНІСЕФ, щодо підтримки грудного вигодовування. В ті роки  тільки 35% дітей світу одержували виключно грудне молоко і близько 38% новонароджених помирало від різноманітних захворювань через неправильне годування дітей у перші місяці життя. Ця Декларація на сьогодні підписана 170 країнами світу, у тому числі, і Україною.

Для забезпечення практичного виконання Декларації у 1991 році в Анкарі були прийнята програма, яку спочатку назвали «Лікарня, посміхається дитині», а згодом «Лікарня, доброзичлива до дитини» з 10 принципами грудного вигодовування. Україна також приєдналася до цієї Ініціативи.

На теренах України перша Галузева програма підтримки грудного вигодовування була прийнята у 1995 році. З 2001 року, після навчання цілої групи людей, які стали національними експертами, була розпочата сертифікація закладів охорони здоров’я на відповідність критеріям «Лікарня, доброзичлива до дитини». В Україні та в нашій області проводяться заходи, основними засадами яких є любов до матері та дитини.

Дніпропетровська область на сьогодні займає 3 місце в Україні за кількістю сертифікованих закладів, 100% дітей області народжуються у закладах які носять звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». Серед перших національних експертів була і наш головний лікар Людмила Іванівна Падалко. Це вона разом із першим завідувачем обласного центру із підтримки грудного вигодовування О.І Васильєвою розпочали велику роботу з сертифікації закладів охорони здоров’я області, навчали лікарів, розробляли перші методичні матеріали, проводили теоретичні та практичні семінари для вагітних та матерів, втілювали в життя нові перинатальні технології (сумісне перебування матері і дитини, годування за вимогою дитини, партнерські пологи) і виховували та навчали однодумців. Ці величезні зусилля привели до того, що Перинатальний центр (а на той час – пологовий будинок №2) отримав звання «Лікарня, доброзичлива до дитини» в 2003 році, одним із перших в Україні.

В Україні  і у світі є дуже багато святкових днів. Тепер є й свято материнського молока. Це – Міжнародний тиждень підтримки грудного вигодовування, який на 40-й тиждень року, що символізує 40 тижнів вагітності жінки, відзначається  щорічно, з першого по сьоме серпня. Цей тиждень присвячений Інночентійській Декларації про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Гасло святкового тижня цього року: «Підтримаємо грудне вигодування разом».

Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» була задумана, як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для  відновлення втраченої традиції – годувати діток грудьми. В Україні Тиждень грудного вигодовування проводиться щорічно з 2001 року, в ті ж дні що і Всесвітній тиждень, що затверджено відповідним рішенням Координаційної Ради Міністерства охорони здоров’я України.

Проходить акція  святкування тижня під егідою WABA – Всесвітнього альянсу, що об’єднує організації та приватних осіб, які вірять у право матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком. Ця організація присвячує свою роботу захисту і підтримці цих прав. WABA працює в тісному співробітництві з ЮНІСЕФ.

З 2016 року WABA започаткувала 15-річний план по здійсненню цілей сталого розвитку шляхом пов’язування кожної з 17-ти цілей з грудним вигодовуванням, і з особливою увагою на те, що досягнення цілей сталого розвитку неможливе без партнерства на всіх рівнях.

Лікувальні заклади, особливо ті що носять звання «Лікарня, доброзичлива до дитини», в тому числі і Дніпропетровський обласний перинатальний центр, урядові, неурядові, громадські організації, що підтримують природне грудне вигодовування проводять в ці дні різноманітні заходи для привернення уваги широкої громадськості до даної проблеми. Проводяться роз’яснювальні лекції для вагітних жінок, матерів – годувальниць, для персоналу пологових будинків, дитячих відділень, консультативно – діагностичних центрів,  а також семінари, круглі столи, вікторини, фотосесії.

В області складаються плани заходів, в яких кожен заклад готує щось незвичне, щось радісне, святкове для вагітних жінок, матерів – годувальниць та їх родин, груп підтримки грудного вигодовування. Плануються виступи на телебаченні, публікації в газети, інформація на сайти.

Всі плани, як маленькі струмочки, направляються до Обласного центру із підтримки грудного вигодовування, щоб перетворитися у велику річку любові до матері і дитини.

Результатом діяльності медичної спільноти Дніпропетровської області, щодо заохочення населення до природного вигодовування дітей, являється те, що на теперішній час 68 лікувально-профілактичних закладів (57,6 %) із 118 лікувально-профілактичних закладів Дніпропетровщини сертифіковані на звання «Лікарня доброзичлива до дитини». Зросла кількість малюків, що знаходяться на грудному вигодуванні  до 6 місяців становить 58,3 % ( 2008 – 45,1 %), до 12 місяців і більше – 27,2% (2008- 18,9%), кількість новонароджених, виписаних з акушерського стаціонару на виключно грудному вигодовуванні складає 94,1% (2008-92,6%), а питома вага спільного цілодобового перебування матері та дитини 94,9 %. Підвищення відсотку кожного показника – це наслідок праці кожного медичного працівника області в ім’я здорової дитини, а значить і здорової нації. Адже грудне вигодовування – це шлях до подальшого удосконалення людини, розкриття її додаткових можливостей, формування здоров’я, довголіття, таланту та доброти міжлюдських стосунків.

Раїса Захарченко, завідувач Регіонального організаційно-методичного моніторінгового центру підтримки грудного вигодовування;

Ірина Самохіна, завідувач  відділення постінтенсивого догляду та виходжування навонароджених.