Криворіжці переплатили 4,4 млн грн через завищені тарифи на тепло

8 Серпня 2017 17:51

Прокуратурою Дніпропетровської області забезпечено встановлення обґрунтованих тарифів з теплопостачання та повернення надміру сплачених коштів. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Прокуратурою Дніпропетровської області розпочато і розслідувано кримінальну провадження щодо посадових осіб теплопостачальних підприємств Кривого Рогу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 191 КК України (розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах групою осіб), яке в даний час направлено для розгляду до суду з обвинувальним актом.

Досудовим розслідуванням встановлено, що при встановленні тарифів на послуги з теплопостачання зазначеним підприємством була безпідставно завищена вартість послуги. В результаті жителі Кривого Рогу протягом 2016 року зайво сплатили за спожите тепло 4,4 млн грн.

Крім того, в зв’язку з виявленими порушеннями вимог законодавства при формуванні тарифів прокуратура Дніпропетровської області на підставі ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», ст. 20 Закону України «Про теплопостачання» звернулася з позовною заявою до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), з вимогою внести відповідні зміни до постанови про встановлення вартості тарифів шляхом їх зменшення.

Після прийняття позовної заяви прокуратури Дніпропетровської області до розгляду, не чекаючи судового рішення, НКРЕКУ внесені відповідні зміни до постанови про встановлення вартості тарифів, якими зменшено вартість послуги з централізованого опалення і централізованого постачання гарячої води на суму безпідставного завищення і вилучена зі структури тарифів неправомірно одержана вигода комунальними підприємствами в 2016 році.

Як наслідок, мешканці Кривого Рогу в опалювальному періоді 2017-2018 оплатять pf спожите тепло більш ніж 20 млн грн менше.