Обласний перинатальний центр: консультації онлайн

16 Серпня 2017 18:24

У минулому році, в межах реалізації проекту обласної ради «На шляху до європейських стандартів медичних послуг», в КЗ «Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром»ДОР» відкрито кабінет телемедицини.
Завданнями кабінету телемедицини є забезпечення Європейських стандартів медичного обслуговування для мешканців області.
За рік його функціонування співробітниками обласного перинатального центру було проведено дистанційні консультування з фахівцями вищого рівня надання медичної допомоги та дистанційні консультації з лікувальними закладами первинного та вторинного рівня надання медичної допомоги м. Кривого Рогу.

За консультативною допомогою до Перинатального центру можна звертатись до лікарів наступних спеціальностей: акушери-гінекологи, гінекологи-ендокрінологи, лікарі з УЗД, неонатологи – у тому числі – неонатологи – реаніматологи, анестезіологи-реаніматологи. Також до лікарів суміжних спеціальностей: ендокринолог, генетик, стоматолог, терапевт, дерматовенеролог, сексопатолог, андролог, лікар-уролог дитячого віку, гінекологи дитячого та підліткового віку, лікар спеціалізованого прийому з патології шийки матки та невиношування вагітності, фізіотерапевт.
У 100% випадків консультувань за допомогою телемедицини беруть участь фахівці кафедри акушерства, гінекології та перинатології ДЗ «ДМА»МОЗ України» , яка розташована на базі КЗ «ДОПЦС»ДОР». Лікарі дякують за участь у заходах і цікаві доповіді доктору медичних наук, професору кафедри акушерства, гінекології та перинатології ДДМА Зінаїді Дубосарській.
– Хочу відмітити планову, щоденну роботу обласного Центру планування сім»ї, який очолює лікар вищої категорії, кандидат медичних наук Ольга Мальцева, – говорить головний лікар Дніпропетровського обласного перинатального центру Людмила Падалко.
Працівники Центру щомісяця відвідують райони нашої області, щоб надати допомогу і лікарям, і медичним працівникам, і, звичайно, пацієнтам, з проблемних питань планування сім»ї.
Це дуже важливо, особливо для тих людей, які живуть віддалено від обласного центру і не мають змоги вчасно прийти і отримати необхідну консультацію. Фахівці у районах готуються до приїзду наших спеціалістів, запрошують пацієнтів, яким необхідна допомога.
Окрім щоденного прийому і консультування у нашому Центрі є ще один важливий напрямок діяльності медиків – це просвітня робота у школах та вузах, з дітьми, батьками та вчителями.
Приємно працювати з тими, хто теж активно і відповідально здійснює свою роботу, хто турбується за те, щоб вирішення проблем планування сім»ї і збереження репродуктивного здоров»я населення нашої області було на високому рівні. Адже це обов»язок не лише нас, лікарів. Та й якби ми цими питаннями займалися ми одні – то й не було б належного результату.
Успіх, як і у будь якій справі, буде тільки тоді, коли всі працюють разом і злагоджено: ті, хто хоче отримати таку послугу – консультацію, необхідну інформацію чи огляд – і ті, хто, відповідно до своїх професійних обов»язків, надає такі послуги.
Хочу відмітити ще й надзвичайно важливу роль засобів масової інформації, які вміло й цікаво розповідають про значення планування сім»ї і збереження репродуктивного здоров»я.
Якщо ми завжди будемо так працювати, то наші молоді люди, ті пари, які готуються стать батьками, будуть освіченими у цих питаннях. Кожен буде більш відповідальним за свої вчинки. Тому, що все залежить, в першу чергу, від виховання в сім»ї.
Новий напрямок роботи нашого Центру – це вміння колективу працювати у сучасних умовах. Ольга Мальцева зі своєю командою, вперше, за допомогою телемедицини, об»єднали всіх, хто цікавиться питаннями планування сім»ї. Знаходячись в нашому Центрі, вони встановили зв»язок з медичними закладами області, клініками, дружніми до молоді та навчальними закладами. Завдяки, як говорять, науково – технічному прогресу, сучасним телекомунікаціям, заходи, що відбуваються у нашій актовій залі, транслюються на всю область. Виступи наших лікарів, їх поради чують у різних районах регіону. Це – наше велике досягнення, новий об»єм роботи, який ми успішно впроваджуємо. Дякуємо за допомогу у цьому Дніпропетровську обласну ради. Депутати виділили кошти на нове телемедичне обладнання, завдяки якому можливо встановлювати такий зв»язок, здійснювати таке сучасне спілкування і розширити географію та об»єм нашої практичної роботи. Її зараз багато, вона дуже необхідна.
До речі, я теж була у залі під час таких заходів, спілкувалася з дітьми і вчителями, які приходили до нас. Хочу сказати, що була в захопленні від того, що слухали уважно лікарів не тільки дівчатка, а й хлопці. Вони говорили, що почули багато якісної медичної інформації від наших лікарів. Тож такі зустрічі необхідні.
Приємно, що наша молодь цікавиться, як зберегти своє здоров»я, як вони будуть жити в майбутньому, якими вони стануть батьками. Молодь чує нас, в результаті таких зустрічей стає більш культурною, цивілізованою, більш відповідальною за свої вчинки.
Щомісяця у нас проводяться тематичні заходи, присвячені збереженню репродуктивного здоров»я, боротьбі з курінням, зі Снідом, туберкульозом, хворобами, що передаються статевим шляхом, на підтримку недоношених дітей, підтримку грудного вигодовування, Дня захисту дітей.
Ці заходи ми проводимо з єдиною метою: наша молодь повинна бути здоровою і кращою, ніж наше покоління. Адже заради цього ми і живемо.
За допомогою телемедицини фахівці обласного Перинатального центру мають можливість консультувати колег та пацієнтів з всіх регіонів Дніпропетровської області щодо надання медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв»язку у вигляді обміну електронними повідомленнями.
Останнім часом було проведено дистанційні консультування з фахівцями вищого рівня надання медичної допомоги. Наприклад, з КЗ «Дніпропетровський обласний центр кардіології та кардіохірургії»ДОР» для вагітної з вродженою вадою розвитку серця плоду; консультації з ДЗ «НДІ гастроентерології «АМН України» для вагітної з аутоімуним гепатитом, з ДЗ «НДІ Педіатрії, акушерства та гінекології»АМН України». Також – консультації з лікувальними закладами вторинного рівня надання медичної допомоги. Проведені онлайн – конференції « Сучасні аспекти планування сім’ї », «Сучасні методи контрацепції», «Про шкоду здоров’ю внаслідок абортів».
Таким чином, придбане медичне обладнання для телемедицини допомагає забезпечувати якісне надання медичної допомоги ІІІ рівня у КЗ «ДОПЦС»ДОР».
Лікарі жалкують, що розвиток цього напрямку поки – що гальмується через відсутність обладнання для дистанційних консультативно-діагностичних кабінетів в регіонах області, в лікувально – профілактичних закладах первинного та вторинного рівня надання медичної допомоги.
Медики Дніпропетровського обласного перинатального центру вдосконалюють та розвивають заклад відповідно до сучасних технологій, що дає можливість надавати висококваліфіковану медичну допомогу населенню. Для цього вони прикладають всі зусилля.

Віра Касьянова

На знімках: під час онлайн – конференцій у Дніпропетровському обласному перинатальному центрі.